ZADNJI DANI VLADAVINE

Tramp želi staviti Xiaomi na američku crnu listu

Američko Ministarstvo obrane u četvrtak je dodalo, između ostalih, Xiaomi na popis kompanija za koje smatraju da imaju povezanost s kineskom vojskom

Tramp: Na listi i Xiaomi. Agencije

A. Ka.

16.1.2021

U zadnjim danima svoje vladavine, Donald Tramp (Trump) poslao je još jednu otrovnu strelicu prema kineskom tehnološkom sektoru tako što je još nekoliko firmi iz te zemlje, među kojima se najviše ističe Xiaomi, stavljeno na “crnu listu”.  

Popis kompanija

Američko Ministarstvo obrane u četvrtak je dodalo, između ostalih, Xiaomi na popis kompanija za koje smatraju da imaju povezanost s kineskom vojskom, što će onemogućiti ulaganje američkih kompanija u tu kinesku firmu, a tek se treba vidjeti hoće li i u kolikoj mjeri otežati poslovanje Xiaomiju.  

Ovaj potez nastavak je rata koji Trampova administracija vodi već dulje vrijeme i u kojemu je amblematski primjer Huawei, drugi globalni proizvođač pametnih telefona po broju isporučenih primjeraka, kojemu je stavljanje na američku takozvanu “listu entiteta” onemogućilo pristup američkoj tehnologiji. To se poglavito značajno odrazilo tako što Huawei ne smije koristiti Googleove servise, zbog čega im je prodaja izvan Kine dramatično pala, a odnedavno im je ograničen i pristup najsavremenijim čipovima.

Usput, nije zgorega primijetiti da je Xiaomi stavljen na crnu listu nedugo nakon što je prvi put prestigao Apple na poziciji trećega globalnog proizvođača pametnih telefona. A da je Huawei 2019. također dospio na listu proskribiranihfirmi otprilike u vrijeme kada je skinuo Apple s pozicije drugoga proizvođača na svijetu. To svakako može biti slučajnost, ali je u najmanju ruku neobično.


Dugogodišnji plan

Ulazak na američku “listu entiteta” je ujedno onemogućio Huawei u njihovom dugogodišnjem planu da prestignu Samsung na poziciji najvećega glogalnog proizvođača smartphonea, a istodobno je od Huaweijevih tegoba, pomalo paradoksalno, najviše profitirao Xiaomi, skupa s još nekoliko kineskih proizvođača telefona, koji su odmah krenuli u veliku ekspanziju i počeli podizati svoje tržišne udjele izvan Kine nauštrb Huaweija.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.