NEVIĐENO U HISTORIJI

Najveći program imunizacije na svijetu: Indija počela vakcinaciju 300 miliona ljudi

Oko 30 miliona zdravstvenih radnika i drugih radnika na prvoj liniji odbrane prvi će primiti vakcine

Prvo će biti vakcinisano 30 miliona zdravstvenih radnika. Agencije

F. K. / Hina

16.1.2021

Indija je danas započela s najvećom kampanjom vakcinacije u svijetu, a Vlada ove zemlje planira da do jula vakciniše 300 miliona ljudi. To odgovoara skoro ukupnom broju stanovnika Sjedinjenih Američkih Država.  

Nakon Kine najmnogoljudnija zemlja

Zdravstveni radnik u vladinoj bolnici u Delhiju prvi je primio vakcinu. Kao najmnogoljudnija zemlja u svijetu nakon Kine, Indija smatra i da možda neće morati da vakciniše svih svojih 1.35 milijardi stanovnika. 

-Indija danas predstavlja najveći program vakcinacije na svijetu. Nijedna zemlja u historiji nije sprovela kampanju vakcinacije tako velikog opsega - rekao je premijer Narendra Modi u televizijskom obraćanju naciji prije početka vakcinacije, prenosi Hina.

Oko 30 miliona zdravstvenih radnika i drugih radnika na prvoj liniji odbrane prvi će primiti vakcine, a nakon toga će na red doći 270 miliona starijih od 50 godina ili su u grupama visokog rizika.

Od koronavirusa umrlo 151.918 osoba

Indijski regulator ljekova hitno je odobrio dvije vakcine: Kovišild (Covishield), koji su proizveli britanski univerzitet Oksford i farmaceutska kompanija Astra Zeneka, te Kovaksin (Covaxin), koji je proizvela indijska kompanija Barat Biotek. 


Indija, sa više od 10.5 miliona inficiranih, ima drugi najveći broj zaraženih od koronavirusa u svijetu, nakon SAD. Do sada je od posljedica koronavirusa u toj zemlji umrlo 151.918 osoba.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.