BAJDENOV TIM

Viktoriji Nuland, koja je posjetila Srebrenicu, treća najviša pozicija u Stejt departmentu

Nuland je bila ambasadorica SAD u NATO-u dok je predsjednik bio Džordž Buš

Viktorija Nuland. Agencije

Fu. M.

16.1.2021

Novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) za podsekretara za politička pitanja predložit će Viktoriju Nuland (Victoria), a za zamjenicu državnog sekretara Vendi Šerman (Wendy Sherman).

Magazin "Politico" je ranije objavio da će Nuland i Šerman biti predložene za spomenute funkcije. Obje se smatraju političkim veterankama, a prijedlog da Nuland bude podsekretarka za politička pitanja je pokazatelj kakvu politiku Bajden planira imati prema Rusiji i Ukrajini.

Govorila o BiH

Šerman je bila dio administracije predsjednika Baraka Obame i Bila Klintona.

S druge strane, Nuland je bila ambasadorica SAD u NATO-u dok je predsjednik bio Džordž Buš mlađi (George Bush). Bila je i glasnogovornica državnog sekretara dok je tu funkciju obnašala Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Na "Croatia Forumu u Dubrovniku 2014". godine govorila je o Bosni i Hercegovini poručivši da je, kako je kazala, zaglavljena na euroatlantskom putu.

Posjeta Srebrenici

"Od Dejtona do Donjecka, SAD su ponosne što već 20 godina naporno rade s ovdje prisutnim zemljama kako bi zajedno izgradili slobodnu i cjelovitu Evropu koja živi u miru", rekla je i nakon toga je posjetila i Crnu Goru, Albaniju, Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju.

Godinu poslije Nuland je posjetila Bosnu i Hercegovinu, a opet i Hrvatsku, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Srbiju. Navedene godine 11. jula posjetila je Srebrenicu obilježivši 20. godišnjicu genocida. Tada se sastala i sa nekoliko bosanskohercegovačkih zvaničnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.