AMERIKA

Bajden u srijedu postaje predsjednik: Ovo će biti njegovi prvi potezi

Šef ureda novog predsjednika nije detaljno objasnio sve uredbe, no istaknuo je da se odnose na četiri prioriteta Bajdena

Džo Bajden: Najstariji predjednik u američkoj historiji. Agencije

A. Ka. / Index.hr

17.1.2021

Novoizabrani američki predsjednik SAD Džo Bajden (Jo Biden) potpisat će niz uredbi u srijedu, prvog dana svog predsjedanja, a među njima je ponovno angažiranje Sjedinjenih Država u pariškom klimatskom sporazumu, najavio je njegov budući šef kabineta Ron Klejn (Klain). 

Jedna od najavljenih uredbi je i ukidanje zabrane ulaska u SAD za državljane nekoliko zemalja, uglavnom s muslimanskom većinom. Ova zabrana donesena je samo nekoliko dana nakon što je Donald Tramp (Trump) preuzeo dužnost u siječnju 2017. godine.

Četiri prioriteta

Šef ureda novog predsjednika nije detaljno objasnio sve uredbe, no istaknuo je da se odnose na četiri prioriteta Bajdena, a to su borba protiv pandemije koronavirusa, borba protiv klimatskih promjena, oživljavanje ekonomije i borba za socijalna i rasna prava. 

Što se tiče pandemije, 46. predsjednik SAD-a donijet će uredbu kojom obavezom postaje nošenje maske u prostorijama i područjima koja ovise o saveznoj državi, kao i prilikom putovanja između država, što je Tramp uvijek odbijao učiniti.

Na ekonomskom planu Bajden također planira proširiti moratorij na deložacije i ovrhe, povezane s pandemijom. Novi predsjednik nastavit će s nizom drugih dekreta tokom prvih deset dana svog predsjedanja, do 1. februara, dodao je Klejn.

- Ove mjere olakšat će milione Amerikanaca koji pate od ove krize - objasnio je budući šef kabineta.

Novoizabrani predsjednik, kaže Klejn, djelovati će, ne samo da poništi najozbiljniju štetu koju je Trampova administracija napravila, već i da zemlju pomakne naprijed.

Bajden je obećao da će zaklopiti stranicu Trampovog drskog i beskompromisnog ponašanja i vratiti američku politiku u stanje uljudnosti. Planira obrnuti ključne Trampove politike - vratiti SAD u Pariški klimatski sporazum i poništiti povlačenje iz Svjetske zdravstvene organizacije. No, Bajden neće moći tako brzo poslati Trumpa u prošlost jer bi suđenje nekretninskom mogulu moglo zasjeniti prve dane njegova predsjedništva.


Najstariji predsjednik

Bajden je pozvao vođe Senata da izbjegnu preintenzivno suđenje kako bi se mogli usmjeriti na potvrđivanje njegove administracije. Hitne točke dnevnog reda nove administracije su borba s pandemijom, povezana ekonomska kriza i haos zbog uvođenja masovne vakcinacije.  

Bajdenove izglede da provede svoj program podigla je nedavna pobjeda dvojice demokrata u utrci za Senat u Džordžiji, što je rezultiralo ravnomjernim brojem republikanaca i demokrata u gornjem domu parlamenta. Presudni glas tako pripada budućoj potpredsjednici Kamali Haris (Harris). Demokrati također kontroliraju Zastupnički dom, donji dom parlamenta.

Bajden će sa 78 godina prisegnuti kao najstariji predsjednik u američkoj historiji. Prethodno je 36 godina zastupao Delaware u američkom Senatu i zatim još osam godina bio potpredsjednik Baraku (Barack) Obami.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.