RUSKI OPOZICIONI LIDER

Navaljni poletio iz Njemačke, jake policijske snage na aerodromu u Moskvi

On se u Njemačkoj liječio nakon trovanja nervnim agensom "novičok"

Navaljni se u matičnu zemlju vraća ruskom aviokompanijom Pobeda. AFP

A. Č. / RSE

17.1.2021

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otputovao je 17. januara iz Berlina u Moskvu, iako su ruske vlasti ranije najavile da će ga uhapsiti po dolasku, javlja Radio Slobodna Evropa. 

Navaljni se u matičnu zemlju vraća ruskom aviokompanijom Pobeda, a trebalo bi da sleti na moskovski aerodrom “Vnukovo” u 19:20 sati po lokalnom vremenu. 

Novinari na “Vnukovu” su zabilježili veliko prisustvo policije, dok su ruske vlasti pozvale građane da ne dolaze pozdraviti Navaljnog.

On se u Njemačkoj liječio nakon trovanja nervnim agensom "novičok". 

Navaljni je u srijedu najavio da se planira vratiti u Rusiju, prvi put otkako je otrovan u avgustu 2020. godine, uprkos riziku da bude zatvoren po povratku iz Njemačke.

Ruska zatvorska služba saopćila je da namjerava uhapsiti Navaljnog ako se vrati u Rusiju, jer nije poštovao obaveze o uvjetnoj zatvorskoj kazni koja mu je izrečena 2015. godine. 

On je rekao da je prvobitni slučaj protiv njega izmišljen i da je u to vrijeme bio u Njemačkoj, gdje se zbog svog trovanja liječio, pa se nije mogao prijaviti. 

Iz zatvorske službe, međutim, kažu da je otpušten iz berlinske bolnice u septembru i da je trebalo da se vrati u Moskvu i prijavi se.

Višegodišnjem kritičaru politike Kremlja, Navaljnom je pozlilo u Rusiji na domaćem letu, 20. avgusta 2020. na putu iz sibirskog grada Tomsk za Moskvu. Avion je prisilno prizemljen, a Navaljni je odveden u bolnicu u Omsku, također u Sibiru.

Dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Njemačku.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.