BROJNE REAKCIJE

Svjetski zvaničnici osudili hapšenje u Moskvi: Hitno osloboditi Navaljnog

Politizacija pravosuđa je neprihvatljiva, poručio Borelj

Navaljni uhapšen na aerodromu u Moskvi. AFP

Piše: A. Jamaković

17.1.2021

Osim predsjednika Evropskog vijeća Šarla Mišela (Charles Michel) koji je kazao da je zadržavanje Alekseja Navaljnog po dolasku u Moskvu neprihvatljivo, oglasili su se i drugi zvaničnici koji su osudili hapšenje ruskog opozicionog političara koji je danas iz Njemačke doputovao u Moskvu.


Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politku Žozef Borelj (Josep Borrell) naveo je da ruske vlasti moraju poštivati prava Navaljnog i odmah ga osloboditi.

- Politizacija pravosuđa je neprihvatljiva - napisao je Borelj na Twitteru.





Iz "Amnesty Internationala" je saopćeno da je Navaljni politički zarobljenik te da mora biti oslobođen hitno i bezuvjetno.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli (Sassoli) naveo je da hapšenje Navaljnog u Moskvi predstavlja uvredu za međunarodnu zajednicu i Evropu koja mu je pomogla da spasi život.


- Molimo ruske vlasti za njegovo trenutno puštanje - napisao je Sasoli.


Osude hapšenja stigle su i iz SAD.
 
Džejk Saliven (Jake Sullivan), kojeg Džo Bajden (Joe Biden) namjerava imenovati za pomoćnika za nacionalnu sigurnost, pozvao je da se hitno oslobodi Navaljni.

Senator Robert Menendez naveo je sa hapšenjem Navaljnog strah ruske vlade od legitimne političke opozicije ponovo pojavljuje.


- Putin bi ga trebao pustiti i uključiti se u stvarnu političku raspravu, umjesto da se prestrašen skriva u ćošku.
Ruski narod zaslužuje bolje - naveo je Menendez.

Profesor na Univerzitetu Stenford Majkl Mekfol (Michael McFaul) naveo je da je jedini "zločin" Navaljnog što je preživio  pokušaj atentata "kojeg sponzorira država i odbio da bude protjeran iz vlastite zemlje".

Bivši saradnik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edvard Snouden (Edward Snowden) na Twitteru je napisao da mu se hapšenje Navaljnog čini kao ponavljanje grešaka napravljenih u sovjetsko doba, slučaj viđen u drugim zemljama, poput Asanža i rata protiv uzbunjivača.

- Države postaju alergične na opoziciju - ali sistemi koji ne mogu prihvatiti neslaganje to neće preživjeti. Pusti ga - napisao je Snouden.

S druge strane portparol ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova poručila je inozemnim političarima koji su kritikovali hapšenje Navaljnog da poštuju međunarodno pravo i ruski zakon te da ne "zadiru u nacionalno zakonodavstvo suverene države".
 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.