OD POČETKA MANDATA

Prva dama SAD napušta Bijelu kuću s najnižim procentom popularnosti

Njen rejting u javnosti se prati još od februara 2016. godine, međutim, rezultati ne idu u njenu korist

Melanija Tramp:. Agencije

N. Aj.

18.1.2021

Prva dama SAD Melanija Tramp (Melania Trump) napustit će Bijelu kuću s najnižim procentom popularnosti, govore rezultati ankete koju je proveo CNN.

Naime, njen rejting u javnosti se prati još od februara 2016. godine, međutim, rezultati ne idu u njenu korist. Oni govore da je 42 posto Amerikanaca imalo pozitivno mišljenje o prvoj dami, 12 posto je kazalo da nisu sigurni u to kakav je njihov stav prema njoj, dok je 47 posto navelo da imaju negativno mišljenje. 

Negativna mišljenja

Melanija je najbolji rejting imala u maju 2018. godine i to 57 posto, što se poklopilo s prvom službenom državničkom večerom i odlaskom na sahranu bivše prve dame Barbare Buš (Bush) u Teksas bez supruga Donalda Trampa.

Ipak, popularnost Melanije pala je u decembru iste godine tokom njene samostalne posjete Africi kada joj je bilo priklonjeno 43 posto građana, dok su se, s druge strane, negativna mišljenja povećala na 36 posto.

Posljednja istraživanja pokazuju da je popularnost još aktuelne prve dame znatno niža nego što je bila kod njenih prethodnica. 

Metodologija računanja

Prema rezultatima ankete CNN/ORC-a iz januara 2017. Mišel Obama (Michelle Obama) napustila je Bijelu kuću sa 69 posto povoljnih ocjena, što je jednak postotak kao i na početku mandata osam godina ranije. Laura Buš (Bush) je dobila 67 posto pozitivnih ocjena, a Hilari Klinton (Hillary Clinton) 56 posto.

CNN je naglasio da se metodologija računanja nešto izmijenila u odnosu na prethodne ankete s obzirom na to da se povećao broj anketiranih putem telefona, a istraživanje je trajalo duže od šest dana. 

Istraživanje je provedeno u periodu od 9. do 14. januara i u njemu su učestvovale 1.003 odrasle osobe.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.