ISTRAGA FBI

Demonstranti pokušali prodati Rusima laptop Nensi Pelosi?

Krađa elektroničkih uređaja iz prostorija Kongresa neprestana je briga od upada pristalica Donalda Trampa

Nensi Pelosi i demonstranti. AFP

Fu. M.

18.1.2021

FBI istražuje je li žena ukrala laptop ili hard disk iz ureda predsjednice Zastupničkog doma Nensi Pelosi (Nancy) nakon upada na Kapitol 6. januara i pokušala ga prodati ruskoj obavještajnoj službi.

Agent FBI-ja otkrio je detalje dojave zbog koje je pokrenut krivični postupak protiv Rini Džun Vilijams (Riley June Williams), žene iz Pensilvanije koja je optužena za nezakonit upad u zgradu Kapitola i usmjeravanje ljudi prema uredu Nensi Pelosi.

Krađa elektroničkih uređaja iz prostorija Kongresa neprestana je briga od upada pristalica Donalda Trampa (Trump) na Kapitol.

Pokrenuta istraga

U optužnici podnesenoj američkom Okružnom sudu za Kolumbijski distrikt navodi se da je FBI dobio dojavu osobe koja se predstavila kao bivši ljubavni partner Vilijams.

U dojavi piše da je Vilijams "planirala poslati prijenosni računar prijatelju u Rusiju, a koji ga je potom planirao prodati SVR-u, ruskoj vanjskoj obavještajnoj službi"

- Slanje računara u Rusiju propalo je iz nepoznatih razloga, a Viliams ga još uvijek ima ili ga je uništila", dodaje se u dojavi zbog koje je pokrenuta istraga.

Laptop za prezentacije

Glasnogovornik Nensi Pelosi zasad se nije oglasio. 

Dva dana nakon opsade Kapitola, glasnogovornik je rekao da je iz konferencijske sobe u Pelosinom uredu ukraden laptop korišten za prezentacije. Nije poznato je li Vilijams optužena za krađu tog uređaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.