DODATNE SANKCIJE RUSIJI

Portparol Kremlja: Putin se ne plaši Navaljnog

Saopćeno da se ne obraća pažnja na pozive nekih zapadnih zemalja na uvođenje dodatnih sankcija Rusiji

N. Aj. / Srna

19.1.2021

Putin se ne plaši Navaljnog. Avaz

Kremlj je saopćio danas da ne obraća pažnju na pozive nekih zapadnih zemalja na uvođenje dodatnih sankcija Rusiji povodom pritvaranja opozicionog političara Alekseja Navaljnog (Alexsei Navalny), uz napomenu da je to isključivo unutrašnje pitanje.

Navaljani, koji je pozvao Ruse da izađu na ulične proteste, priveden je prije dva dana poslije povratka avionom u Rusiju iz Njemačke, gdje se liječio nakon što je otrovan prošlog ljeta nervnim agensom. Njemu je izrečen pritvor od 30 dana prije suđenja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov (Dmitry) rekao je u razgovoru sa novinarima putem telekonferencije da je poziv Navaljnog da građani izađu na ulice zbog njegovog pritvaranja uznemirujući, ali je dodao da se Kremlj ne plaši masovnih protesta.

Peskov je rekao da Navaljani treba da odgovori na pitanje zašto je narušio odredbe uvjetnog puštanja na slobodu u vezi sa suspendovanom zatvorskom kaznom.

On je odbacio kao gluposti navode da se predsjednik Vladimir Putin plaši Navaljnog.  

Litvanija, Letonija i Estonija saopćile su da žele da ministri vanjskih poslova zemalja EU razgovaraju o sankcijama protiv Rusije povodom ovog slučaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.