SAOPĆILA FEDERALNA SLUŽBA

Ruska vakcina "Epivac Corona" je sto posto efikasna

Za razliku od prve ruske vakcine protiv korone "Sputnjik V", koja je vektorska i zasnovana na ljudskom adenovirusu, nova vakcina je peptidna i oslanja se na jednu od obećavajućih sintetičkih platformi

Ruska vakcina. Agencije

N. Aj. / Srna

19.1.2021

Imunološka efikasnost ruske vakcine "Epivac Corona" protiv koronavirusa je 100 posto, pokazuju rezultati prve i druge faze kliničkih testova, saopćila je danas ruska federalna služba za zaštitu prava građana "Rospotrebnadzor".

Preventivna efikasnost

Ovu vakcinu razvio je Državni istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju "Vector", koji se nalazi u blizini Novosibirska.

- Ukupna efikasnost vakcine sastoji se od imunološkke i preventivne efikasnosti - navodi se u saopćenju, prenio je "Sputnjik".

Neutralizira virus

Za razliku od prve ruske vakcine protiv korone "Sputnjik V", koja je vektorska i zasnovana na ljudskom adenovirusu, nova vakcina je peptidna i oslanja se na jednu od obećavajućih sintetičkih platformi.

"Epivac Corona" se sastoji od vještački sintetizovanih kratkih fragmenata virusnih proteina - peptida, preko kojih imunološki sistem uči kako da prepozna i neutralizira virus.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.