ŠPANIJA

Katalonski sud suspendovao odluku vlade o odgodi regionalnih izbora

Šta pokazuje javno mišljenje. Ilustracija

A. Ka. / Fena

19.1.2021

Najviši katalonski sud u utorak je suspendovao odluku regionalne vlade da odgodi parlamentarne izbore s narednog mjeseca na maj, u potencijalnom nazatku za separatiste koji će imati manje vremena da pripreme svoju predizbornu kampanju. 

Izbori se smatraju lakmus testom za katalonski separatistički pokret, jer se stranke koje se zalažu za nezavisnost regije nadaju da će dobiti više od 50 posto glasova prvi put u, kako ankete javnog mnijenja pokazuju, tijesnoj izbornoj utrci. Katalonska vlada, predvođena strankama koje podupiru nezavisnost, pokušala je pomjeriti izbore s 14. februara za 30. maj u, kako ju je nazvala, mjeri na zaštiti javnog zdravlja zbog rastućeg broja zaraženih koronavirusom. 

Protivnici odluke

Protivnici te odluke tvrde da promjena datuma izbora predstavlja kršenje vladavine zakona. Ankete javnosti pokazuju da je regionalni ogranak Socijalista premijera Pedra Sancheza na putu da postane najveća stranka u Kataloniji na izborima koji će biti održani narednog mjeseca, dok bi odgoda omogućila separatistima više vremena da uhvate priključak sa Socijalistima. Dok se konačna odluka još očekuje, Vrhovni sud je izdao preventivnu uredbu kojom ukida promjenu datuma izbora. Dok presuda implicira da je prethodni dekret koji zakazuje izbore za 14. februar još na snazi, sud je saopćio da privremena mjera ne ukazuje na konačno mišljenje o datumu izbora. Regionalna vlada može uložiti žalbu do četvrtka.  

Bogata regija

Politikom bogate regije u posljednjim su godinama dominirali napori na stjecanju nezavisnosti, koji su u 2017. izazvali špansku najveću političku krizu u decenijama kada je katalonski parlament proglasio deklaraciju kratkog daha o nezavisnosti nakon referenduma koji su španski sudovi proglasili nelegalnim. Izbori su izazvani odlukom španskog Vrhovnog suda u septembru prošle godine da zabrani ondašnjem čelniku regionalne vlade Quimu Torri obavljanje javne funkcije na 18 mjeseci nakon što je on ignorisao uredbu španske izborne komisije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.