ODLAZEĆI PREDSJEDNIK

Posljednje odluke Trampa: Pomilovao savjetnika i repera sa zlatnim pištoljem

Očekuje se da Tramp neće pomilovati sebe, članove porodice ni svog privatnog advokata Rudija Džulijana

A. Č.

Tramp pomilovao repera

Foto: Avaz


Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) pomilovao je bivšeg savjetnika Bijele kuće Stiva Banona (Steve Bannon) u sklopu vala pomilovanja posljednjeg dana na dužnosti.

Očekuje se da Tramp neće pomilovati sebe, članove porodice ni svog privatnog advokata Rudija Džulijana (Rudy Giulian) koji je bio glasan zagovornik predsjednikovih tvrdnji o izbornoj prevari na predsjedničkim izborima 3. novembra, tvrde izvori. 

Banon je bio važan savjetnik Trampove predsjedničke kampanje 2016., a prošle godine je optužen da je prevario donatore online kampanje "Gradimo zid" koja je skupila 25 miliona dolara.

Tramp je suprotno savjetima dužnosnika Bijele kuće pomilovao Banona s kojim je obnovio odnos dok ga je tražio podršku za svoje nedokazane tvrdnje o izbornoj prevari. 

Banon tvrdi da nije kriv, a prema riječima bivšeg tužitelja Daniela Alonsa još uvijek može biti optužen pred sudom u New Yorku.

Suočen s desetogodišnjom zatvorskom kaznom

Američki predsjednik je u posljednjim satima mandata pomilovao i repere Lil Vejna (Lil Wayne) i Kodaka Bleka (Black) koji su osuđeni prema saveznom zakonu zbog oružja te bivšeg gradonačelnika Detroita Kwamea Kilpatricka koji je služio 28-godišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije. 

Vejn je u decembru priznao krivicu za ilegalno posjedovanje napunjenog, zlatom optočenog pištolja te je bio suočen s desetogodišnjom zatvorskom kaznom.

Američki predsjednik Donald Trump naredio je nekoliko sati prije odlaska s dužnosti skidanje oznake tajnosti s dokumenata koji se odnose na FBI-evu istragu njegovih kontakata s Rusijom tokom predsjedničke kampanje 2016. godine.

Tramp koji je dugo tvrdio da su demokrati koristili istragu kako bi ga zbacili s vlasti rekao je u memorandumu da su prihvaćene redakcije koje je zatražio FBI kako bi se omogućilo javno objavljivanje dokumenata.

Nametnute sankcije ruskom brodu

Odlazeći američki predsjednik naredio je posljednjeg dana svog mandata i prekid na 18 mjeseci udaljavanja državljana Venezuele koji žive u Sjedinjenim Državama.

Tramp je naveo da tu odgodu nalaže pogoršanje stanja u Venezueli za koje je rekao da predstavlja stalnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i dobrobiti američkog naroda. 

Sjedinjene Države su posljednjeg dana Trampova mandata nametnule sankcije ruskom brodu za polaganje cijevi "Fortuna" koji radi na izgradnji Sjevernog toka 2. 

Trampova administracija utvrdila je i da je Kina počinila genocid i zločin protiv čovječnosti nad ujgurskim muslimanima u pokrajini Xinjiang, rekao je državni tajnik Majk Pompeo (Mike).

NA VRH

Podijeli članak na