VAŠINGTON

Portparol Bijele kuće: Trampovo pismo je privatno i Bajden ga još ne želi objaviti

Džo Bajden je položio zakletvu na svečanosti u Vašingtonu i postao 46. američki predsjednik

Džen Psaki, portparol Bijele kuće. AFP

Piše: H. Javor Ibrahimbegović - A. Jamaković - N. Ajnadžić

20.1.2021

U Vašingtonu je u toku inauguracija novog američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden). Džo Bajden je novi predsjednik SAD. Bajden je položio zakletvu pred vrhovnim sudijom SAD Džo Robertsom čime su SAD dobile su novog predsjednika. Nakon haotičnog izbornog procesa, Bajden je postao 46. američki predsjednik.

01.30 Na pitanje novinara kako se Bajden osjećao na dan inauguracije, Psaki je istakla da je bio veoma smiren, proveo je dan sa porodicom, te izjavio da se osjeća kao da dolazi kući.

01.26 Psaki je izjavila da će vratiti "istinu" na pres-konferencije Bijele kuće.

01.08 Upravo je počelo obraćanje portparola Bijele kuće Džen Psaki (Jen). Na početku obraćanja sumirala je 17 odluka koje je predsjednik Bajden nešto ranije potpisao.

Trampovo pismo je privatno, velikodušno i predsjednik, kao što je rekao, neće da ga iznosi u javnost još.

Inače, trenutni viši komunikacijski tim Bijele kuće čine sve žene.

00.35 Svi članovi Bajdenovog tima položili su zakletvu, a predsjednik SAD je svim članovima poručio:

- Dobrodošli, imamo mnogo posla.

00.30 Bajden je istakao da se svi članovi njegovog tima jedni prema drugima odnose dostojanstveno kao što će i on prema njima.

- Više vjerujem ljudima kojima se ideje rađaju u srcima, a ne u glavama - rekao je Bajden.

Poručio je da neće pobjeći od problema i da će se svi zajedno na čelu s njim boriti.






Bajdenovo obraćanje timu. AFP

00.26 Imamo veliku odgovornost i privilegiju da služimo građanima SAD, ali i cijelog svijeta, rekao je Bajden. 

- Ljudi ne rade za nas nego mi za njih. To zapamtite - rekao je Bajden.

Istakao je da su svi "dužni" porodicama zaposlenih u njegovoj administraciji jer će svi zajedno raditi neprestano na poboljašnju unutar SAD kao i međunarodnih odnosa. 

00.24 Bajden će se u ovim trenucima obratiti članovima svoga tima.

00.10 Uskoro će se u Bijeloj kući održati prva pres-konferencija. 

23.45 Porodica Bajden će spavati u Bijeloj kući tek kad bude potpuno očišćena i dezinficirana u skladu s epidemiološkim mjerama.

Frižideri su napunjeni njihovom omiljenom hranom, a sva njihova odjeća već je u ormarima u Bijeloj kući.

23.30 Među 17 odluka koje je Bajden potpisao su obavezno nošenje zaštitne maske na svim posjedima u federalnom vlasništvu, progresivnije mjere koje se tiču zaštite okoliša te zaustavljanje izlaska Amerike iz Svjetske zdravstvene organizacije.

23.24  Bajden je potvrdio da mu je Tramp ostavio "vrlo izdašno pismo", ali da neće otkriti sadržaj iz poštovanja prema Trampu. 

- Budući da je pismo bilo privatno neću o njemu javno govoriti dok ne porazgovaram lično s Trampom.

23.20 Bajden potpisuje 17 memoranduma, a prvi koji je potpisao vezan je za pandemiju Covida-19. Neki od memoranduma koje će potpisati poništit će odluke Trampa.

23.15 Bajden je rekao novinarima da potpisuje "hrabre" izvršen akcije tokom svog prvog pojavljivanja u Ovalnom uredu. 

- Nema boljeg vremena za početak od danas - rekao je. 

Dodao je da su ove akcije namijenjene podržavanju njegovih obećanja američkom narodu.


Bajden potpisao odluke. AFP

23.15 Demokrate su preuzele Senat nakon što su tri senatora položila zakletvu.


23.10 Bajden će uskoro potpisati 17 izvršnih naredbi koje će poništiti Trampove odluke.


23.00 Kamala Heris vratila se u Kapitol Hil gdje je vodila ceremoniju zakletve novih senatora. Novi senatori su Džon Osofa (Jon Ossoffa) i Rafael Vornok (Raphael Warnock) te njena zamjena u Kaliforniji Aleks Padilja (Alex Padilla).


Vornok i Osof bit će prvi afroamerički odnosno prvi jevrejski senatori, koji će predstavljati Džordžiju, dok će Padilja biti prvi latino senator u Kaliforniji.


22.46 Bajden je po prvi put kao predsjednik ušao u Ovalni ured. Prema informacija CNN-a, dočekala ga je Trampova poruka.


22.40 Oko 23.15 sati po našem vremenu Bajden će potpisati izvršne naredbe koje će poništiti Trampove odluke. Potpisati će odluke o pandemije, klimatskim promjenama, ekonomiji...


22.17 Britanska kraljica Kraljica Elizabeta poslala je privatnu poruku u kojoj je čestitala Bajdenu inauguraciju za predsjednika SAD.


22.10 Kamala Heris je stigla u Bijelu kuću.


22.05 Oko 23 sata Bajden bi trebao potpisati i prve odluke kao američki predsjednik. Dio će se odnositi na poništavanje nekih Trampovih odluka. Potpisat će i odluke koje se odnose na pandemiju koronavirusa.


21.50 Bajden je stigao do Bijele kuće.


21.40 Iako nije predviđeno, predsjednik Bajden će sa suprugom prohodati drugim dijelom inauguracijske parade do Bijele kuće. Prilikom planiranja parade od ove ideje se odustalo zbog pandemije koronavirusa te sigurnosnih razloga.







Bajdenova inauguracijska parada - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

21.20 Počela je Bajdenova inauguracijska parada avenijom Pensilvanija i uglavnom je virtualna. Bajden i Heris dobit će predsjedničku pratnju od 15. ulice do Bijele kuće, uključujući američki orkestar vojske, počasnu gardu Zajedničke službe i vrhovne komandante Garde.


Parada do Bijele kuće. AFP

21.00 Bajden i Heris uputili su se prema Bijeloj kući nakon čega započinje virtualna parada širom SAD.


20.48 Bajden je položio vijenac na grob neznanog vojnika.

Bajden i Heris ispred spomenika neznanom junaku. AFP

20.45 Na groblje je stigao i Bajden sa suprugom te Kamalom Heris.

20.35 Buš, Klinton i Obama čekaju dolazak Bajdena na groblje Arlington.

20.24 Uz Bajdena vijenac će položiti i tri bivša američka predsjednika Barak Obama (Barack), Bil Klinton (Bill Clinton) i Džordž Buš (George Bush).

Bajden položio zakletvu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

20.00 Bajden je napustio Kapitol Hil i uputio se na nacionalno groblje Arlington gdje će položiti vijenac na grobnici nepoznatog vojnika. Prije odlaska upriličena je svečana vojna parada, a Bajden i Heris pozdravili su vojnike.

19.45 Prije napuštanja funkcije, bivši predsjednik Tramp potpisao je memorandum kojim će američka tajna služba produžiti zaštitu sve njegove djece za još šest mjeseci, javlja CNN.

19.35 Lideri Kongresa predstavljaju poklone za Bajdena i Heris kao i njihove supružnike. Riječ je o umjetničkim djelima. 

Bajden i Heris dobili su više darova, ističu se kristalne vaze i umjetničke slike. AFP

19.30 Na Twitteru se oglasila Kamala Heris, navela je da joj je čast da bude potpredsjednica SAD.

U Kapitol Hilu Bajden je potpisao tri dokumenta. AFP

19.20 U predsjedničkoj sobi u Kapitol Hilu Bajden je potpisao tri dokumenta: proglašenje dana inauguracije, nominacije za pozicije u kabinetu i nominacije za pozicije potkabineta. Nakon ove ceremonije, Bajden će razmotriti sprenosti vojnih jedinica na istočnoj fronti Kapitola. Bit će predstavljene sve grane vojske. Poslije će otići na nacionalno groblje Arlington gdje će položiti vijenac na grobnici nepoznatog vojnika.

19.11 Mnogi republikanski zastupnici hvale govor predsjednika Bajdena. Mit Romni (Mitt Romney) rekao je novinarima da je Bajdenov govor bio "vrlo moćan", dok je senator Pet Tomi (Pat Toomey) pozdravio Bajdenov poziv na jedinstvo.


18.55 Brojni svjetski zvaničnici čestitali su Bajdenu i Heris na inauguraciji. Između ostalih i Papa Franjo, premijer Japana, predsjednici Čilea, Meksika, Srbije...


Papa je u svojoj poruci istakao:


- Molim Boga koji je izvor svake mudrosti i istine da usmjeri vaše napore na poticanje razumijevanja, pomirenja i mira unutar SAD i među narodima cijelog svijeta kako bi se unaprijedilo opće dobro.


18.52 Bajden je objavio prvi tvit nakon inauguracije za predsjednika SAD.


- Nemamo vremena za bacanje kada je u pitanju kriza s kojom se suočavamo. Zato danas odmah idem u Ovalni ured kako bih se krenuo s radom da bi u što kraćem roku omogućili olakšanje američkim porodicama.

18.35 Završena je inauguracija Bajdena i potpredsjednice Heris. Slijedi inauguracijska parada. Bajden i Heris imat će predsjedničku pratnju od 15. ulice do Bijele kuće koja će uključivati američki orkestar, Počasnu gardu, zajedničke službe te vrhovne zapovjednike. Zbog pandemije koronavirusa, parada će, uglavnom, biti virtualna.

18.25
U toku je obraćanje Silvestera Bimena (Beaman), svećenika iz Delavera. Poručio je da je današnji dan blagoslov, pobjeda demokratije. Prije njega obratila se mlada pjesnikinja Amanda Gorman.

18.15 Završilo je obraćanje Bajdena. Zvijezda kantri muzike Gart Bruks (Garth Brooks) izveo je "Amazing Grace".

Bruks je pozvao prisutne i one koji su gledali da pjevaju zajedno s njim.

17.57 U predsjedničkom govoru Bajden je, između ostalog, kazao:

- Ovo je dan Amerike, dan demokratije, dan historije i nade, dan obnove. Amerika je dorasla izazovu. Danas slavimo trijumf demokratije. Volja naroda je ispunjena. Danas je demokratija opstala - rekao je Biden.

Poručio je da budućnost SAD zavisi od "nas svih".

- Jedinstvom možemo postići velike i važne stvari - stvoriti radna mjesta, učiti našu djecu u školama, pobijediti virus, ostvariti rasnu pravdu i još jednom učiniti Ameriku vodećom silom dobra u svijetu. Znam da su sile koje nas dijele duboke i stvarne, ali one nisu nove. Naša historija je stalna borba između američkog ideala - da smo svi stvoreni jednaki - i okrutne stvarnosti, rasizma i ekstremizma - kazao je Bajden.

Naveo je i da bez jedinstva nema mira već samo haos te da je jedino rješenje za uspjeh da se svi ujedine.

- Moji dragi Amerikanci, vjerujem da je Amerika puno bolja od ovoga. Kad naša Unija visi na rubu, stojimo ovdje. Ovdje gdje je dr. King govorio o svom snu. Danas obilježavamo dan kada je prva žena izabrana na mjestu potpredsjednice, nemojte mi govoriti da se stvari ne mijenjaju. Nasilje se ovdje više neće dogoditi. Ni danas ni ikada više - kazao je Bajden.

Imao je i poruku za one koji ga nisu podržavali.

- Pravo da se ne slažemo je jedna od najvećih snaga ove zemlje. Obećavam vam da ću biti predsjednik svih Amerikanaca. Borit ću se jednako za one koji su me podržavali kao i za one koje nisu - rekao je Bajden.

17.48 Džo Bajden je novi predsjednik SAD. Bajden je položio zakletvu pred vrhovnim sudijom SAD Džo Robertsom čime su SAD dobile su novog predsjednika. Nakon haotičnog izbornog procesa, Bajden je postao 46. američki predsjednik.


17.46 Prisutni su uživali u izvedbi Dženifer Lopez.


Bajden stigao u Kapitol - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Stigle i druge zvanice - Avaz
+15

17.42 Sutkinja Sonja Sotomajor administrira zakletvu Kamale Heris na poziciju potpredsednice.

17.40 Vatrogasac iz Džordžije recitirala je zavjet vjernosti zastavi SAD.

17.35 Nakon molitve, počela je tradicionalna izvedba Nacionalne garde, nakon koje će biti izvedena himna SAD. Lejdi Gaga je izašla na podij gdje će izvesti himnu.

17.30 U Kapitol Hilu molitvu drži dugogodišnji prijatelj Džoa Bajdena, svećenik Leo Džeremaja O’Donovan III (Jeremiah).

17.25 Nakon Klobučar, obratio se i senator Roj Blant (Roy Blunt), predsjednik inauguracijskog odbora.

- Sloboda i nacija koju imamo danas nije se desila samo tako. Svaki dan radimo na poboljšanju demokratije koja predstavlja temelje naše zemlje - rekao je Blant.

17.22 Svečanost inauguracije govorom je otvorila senatorka Ejmi Klobučar (Amy Clobuchar).

- Danas se zaklinjemo da više nikada nećemo našu demokratiju uzeti zdravo za gotovo - rekla je. 

Lejdi Gaga izvodi himnu. Screenshot

17.20 Džo Bajden sa suprugom Džil upravo je izašao na platformu gdje će se održati inauguracija.

17.15 Kamala Heris u pratnji policajca Gudmana stigla je na platformu gdje će se održati inauguracija.

17.11 Predsjednik Tramp i prva dama Melanija upravo su stigli na Floridu. Prije polaska, Tramp je održao kratku oproštajnu ceremoniju u Vojnoj bazi Endrjuz.

17.05 Ostalo je još nešto manje od sat do svečane inauguracije.

16.53 Nekoliko trenutaka nakon dolaska u Kapitol, Bajden je objavio tvit koji je posvetio svojoj supruzi Džil.

- Džili volim te, ne bih mogao biti zahvalniji što si baš ti uz mene na putu koji nam slijedi - napisao je.

16.50 Kako prenosi CNN, zgrada Vrhovnog suda ipak nije evakuirana nakon dojave o bombi. Podsjećamo da se Vrhovni sud nalazi preko puta Kapitola gdje se odvija ceremonija inauguracije.

16.35 Novoizabranu potpredsjednicu Kamalu Heris na ceremoniji inauguracije pratiti će Eugen Gudman (Eugene Goodman), policajac Kapitola koji je postao prepoznatljivo lice otpora nakon napada na Kapitol.

16.33 Stigao je bivši američki predsjednik Džordž Buš te potpredsjednik SAD Majk Pens.

16.30 Bajden sa suprugom Džil i Kamala Heris sa svojim suprugom ušli su u Kapitol.

16.26 Bajden je stigao u Kapitol Hil.


16.25 Vođa senatske većine Mič Mekonel sa svojom suprugom stigao je na inauguraciju. Stigao je i potpredsednik SAD Majk Pens (Mike Pence)

16.22 Vrhovni sud se evakuira zbog dojave o bombi, prenosi CNN. Prisutan je veliki broj pripadnika Nacionalne garde.

16.21 Džo Bajden i Kamala Haris svakog trenutka trebaju stići u Kapitol.

16.17 Bivši predsjednici Barak (Barack) Obama i Bil Klinton (Bill Clinton) stigli su u Kapitol Hil sa svojim suprugama Mišel (Michelle) i Hilari (Hillary).

16.15 Zbog pandemije koronavirusa kao i napada na Kapitol Hil koji se desio 6. januara ove godine, javnosti je zabranjeno prisustvovanje Bajdenovoj inauguraciji u Kapitol Hilu. Na mjestima gdje bi uobičajeno bili građani SAD-a postavljeno je više od 200 000 zastava.

16.10 Vršitelj dužnosti državnog advokata Džefri Rozen (Jeffrey Rosen) danas podnosi ostavku, završavajući mandat obilježen stvarima koje se nisu dogodile, uključujući i imenovanje posebnik savjetnika unatoč pritisku Bijele kuće.

Ministarstvo pravosuđa saopćilo je kako Rozen danas u podne napušta ured, a kasnije danas se očekuje da će dužnost državnog advokata privremeno preuzeti Monti Vilkinson (Monty Wilkinson) dok se ne potvrdi Bajdenov izbor za ovu poziciju Merik

15.57 Barak Obama (Barack) objavio je tvit samo sat prije inauguracije u kojem čestita Bajdenu s porukom: Ovo je tvoje vrijeme.


15.54 Kako je već ranije najavljeno, na inauguraciji Džoa Bajdena muzički performans će izvoditi Lejdi Gaga (Lady), koja je upravo pristigla na ceremoniju inauguracije.

15.50 Članovi Počasne garde vježbaju svoj nastup prije Bajdenove inauguracije. 

Članove Počasne garde ispred Kapitola. CNN

15.41 Ispred Kapitola se "šminka" predsjednička limuzina.

15.33 Kako prenosi CNN, 17 Republikanaca poslalo je pismo Bajdenu u kojem se obavezuju da će raditi s njim. 

- Čvrsto vjerujemo da ono što nas ujedinjuje kao Amerikance je daleko veće od svega onoga što nas ikada može podijeliti. U tom duhu, nadamo se da se možemo izdići iznad sukoba kako bismo pregovarali o značajnim promjenama za Amerikance širom zemlje i zadržali položaj SAD kao najbolje zemlje na svijetu - stoji u pismu.

15.28 Oglasio se Džo Bajden na Twitteru. 

- Ovo je novi dan u Americi - napisao je novoizabrani predsjednik SAD. 

15. 27 Kamala Haris, prva ženska podpredsjednica, koja je također i prva afroamerikanka i južnoazijatkinja na ovoj poziciji, zakletvu će položiti na Bibliji koja je pripadala Turgudu Maršalu (Thurgood Marshall), prvom afroameričkom sudiji Vrhovnog suda.

15.19 Republikanac Majk Pens (Mike Pence) nije prisustvovao posljednjem Trampovom govoru u vojnoj bazi Andrews, ali će biti na Bajdenovoj inauguraciji, javlja CNN.

15.08 Izvor CNN tvrdi da je Tramp ostavio poruku za svoj nasljednjika Bajdena u Bijeloj kući. Sadržaj poruke još nije poznat.

Nakon govora, Donald i Melanija kreću u Floridu. Printscreen

15.07 Bajden će položii zakletvu na porodičnoj Bibliji staroj 187 godina.

15.03 Prvi gosti već stižu u Kapitol.

14.56 Džo Bajden trenutno se nalazi na tradicionalnoj misi u katedrali Svetog Apostola Mateja u Vašingtonu, prije svoje inauguracije. Bajden će biti drugi predsjednik SAD katoličke vjeroispovijesti.

Kako prenosi CNN, Bajdenu će se na molitvi pridružiti Nensi Pelosi (Nancy), Mič Mekonel (Mitch McConel) i Čarls Šumen (Charles Schumer).

14.35 - Kako prenose američki mediji, Tramp je po napuštanju Bijele kuće rekao da se nada da ovaj oproštaj ne znači zbogom i da se nada da neće biti odustan dugo. Naglasio je da mu je bila velika čast da bude prvi čovjek Sjedinjenih američkih država. 


14.28 - Putuju u vojnu bazu Andrews gdje bi Tramp trebao održati govor, javlja Fox News.


14.21 - Nakon izlaska iz Bijele kuće Tramp i njegova supruga Melanija helikopterom odlaze u bazu gdje će Tramp održati oproštajni govor, nakon čega će otići na Floridu.

Sve spremno za inauguraciju. Agencije

14.48 Tramp je održao govor. Sada će sa suprugom Melanijom uputiti iz Vašingtona ka Floridi.

14.44 Nakon polaganja zakletve, u 14 sati po lokalnom vremenu (20 sati po našem vremenu), Bajden i Haris će položiti vijence na na nacionalnom groblju Arlington. Pridružit će im se bivši predsjednici Barak (Barack) Obama, Džordž Buš (George W. Bush) i Bil Klinton (Bill Clinton).

U 15 sati po lokalnom vremenu (21 sat po našem vremenu) predsjednik Bajden i njegova pratnja će otići u Bijelu Kuću, a sve će biti praćeno prvom virtuelnom paradom.

Uveče, u 19 sati po lokalnom vremenu (1 sat po našem vremenu) bit će održana pres-konferencija sa Bajdenovom glasnogovornicom Džen (Jen) Psaki.

Revijalni program koji će voditi proslavljeni glumac Tom Henks (Hanks) započet će u 20.30 sati po lokalnom vremenu (3 sata iza ponoći po našem vremenu) i nastupiti će brojne svjetske zvijezde među kojima su Džon Ledžend (John Legend), Džon Bon Džovi (Jon Bon Jovi), Džastin Timberlejk (Justin Timberlake) i mnogi drugi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.