NAKON INAUGURACIJE

Papa Franjo čestitao Bajdenu i Heris: Situacija zahtijeva jedinstvene odgovore

Molim Boga koji je izvor svake mudrosti i istine da usmjeri vaše napore na poticanje razumijevanja, pomirenja i mira unutar SAD i među narodima cijelog svijeta, poručio je papa Franjo

Papa Franjo: Voljenom američkom narodu želim obilje blagoslova. Arhiv

Piše: H. J. I.

20.1.2021

Brojni svjetski zvaničnici, čestitali su inauguraciju i preuzimanje dužnosti Džou Bajdenu (Joe Biden) i Kamali Heris (Harris).

Među njima su i meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, premijer Indije Narendra Modi i kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe.

Poruku Bajdenu povodom inauguracije iz Vatikana je poslao i Papa Franjo.

- Pod vašim vodstvom, neka američki narod i dalje crpi snagu iz visokih političkih, etičkih i vjerskih vrijednosti koje su nadahnjivale naciju od njezinog osnivanja. U vrijeme ozbiljne krize s kojom se suočava cijeli svijet, situacija zahtijeva dalekovidne i jedinstvene odgovore, molim se da se Vaše odluke vode brigom za izgradnju društva obilježenog autentičnom pravdom i slobodom, uz nepogrešivo poštivanje prava i dostojanstva svake osoba, posebno siromašnih, ranjivih i onih čiji glas se ne čuje - izjavio je Papa.

Potom je dodao:

- Molim Boga koji je izvor svake mudrosti i istine da usmjeri vaše napore na poticanje razumijevanja, pomirenja i mira unutar SAD i među narodima cijelog svijeta kako bi se unaprijedilo opće dobro. Vama, vašoj porodici i voljenom američkom narodu želim obilje blagoslova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.