PRIVUKLE SVU PAŽNJU

Moćne dame Amerike: Modne kreacije Džil Bajden i Kamale Heris

Kao što je to uobičajeno i u skladu s tradicijom prethodnih prvih dama, Džil Bajden donirat će svoju inauguracijsku odjeću Smitsonijanovom muzeju

Piše: H. J. I.

20.1.2021

Džil Bajden i Kamala Heris. Avaz

Nakon današnje inauguracije, Kamala Heris (Harris) ušla je u u historiju SAD. Naime, ona je postala prva podpredsjednica afroameričkog i južnoazijskog porijekla.

Zašto ljubičasta?

Prilikom polaganja zakletve Kamala je nosila haljinu ljubičaste boje te je time odala počast Širli Krisholm (Shirley Chrishom), prvoj afroamerikanki koja se kandidovala za predsjednicu SAD davne 1972. godine. Kako je i sama Kamala priznala, ona je inspirisala njenu političku karijeru. Kada se Heris 2019. godine kandidovala za predsjednicu, boje koje su obilježile njenu kampanju su upravo bile ljubičasta i žuta.

Dizajneri Kamaline haljine koju je nosila na inauguraciji su dva afroamerikanca: mladi Kristofer Džon Rodžers (Christopher John Rogers) iz Baton Rouža u Luizijani koji trenutno živi u Njujorku i Serđo Hadson (Sergio Hudson), dizajner iz Južne Karoline.


U skladu s tradicijom

Sada već prva dama SAD, Džil Bajden (Jill Biden) na inauguraciji nosila je kaput i haljinu koju je dizajnirala američka kreatorka Aleksandra ONil (Alexandra O'Neill), vlasnica modne kuće Markarian iz Njujorka.

Kao što je to uobičajeno i u skladu s tradicijom prethodnih prvih dama, Džil Bajden donirat će svoju inauguracijsku odjeću Smitsonijanovom muzeju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.