MEĐU NAJPOŠTENIJIM

Samo 2 posto građana Beča se "švercuje" u javnom gradskom prevozu

Kazna za neposjedovanje važeće karte u javnom prevozu u Beču iznosi 105 eura ako se plaćanje izvrši na licu mjesta

Godišnja karta za javni prevoz u Beču iznosi 365 eura. Johannes Zinner

A. M.

21.1.2021

Putnici u javnom prevozu u glavnom gradu Austrije među najpoštenijima su u Evropi. U sredstvima bečkog javnog prevoza u 2019. godini prekontrolisano je ukupno 4,9 miliona ljudi, a njih 93.000, odnosno oko 1,9 posto, nije imalo važeću voznu kartu.

U 2020. bečki kontrolori i kontrolorke pregledali su karte oko 3,1 miliona putnika od kojih se samo 2 posto "švercalo". Time postotak putnika bez važeće karte u Beču i dalje ostaje na vrlo niskom nivou.

Uporedbe radi, u javnom prevozu u Berlinu "švercuje" se oko 3 posto putnika, a u Hamburgu ili Frankfurtu oko 5 posto. U Parizu oko 10 posto putnika ne posjeduje važeću kartu u vožnji.

Kazna za neposjedovanje važeće karte u javnom prevozu u Beču iznosi 105 eura ako se plaćanje izvrši na licu mjesta.  Plati li se kazna kasnije, iznos poraste na 115 eura. 

Beč. Agencije

U bečkom javnom prevozu više od 100 kontrolorki i kontrolora svakodnevno provjerava valjanost voznih karata. Od marta 2020. osoblje gradskog preduzeća za javni prevoz "Wiener Linien" prilagodilo se novonastaloj situaciji kad je u pitanju pregled karata te se tokom kontrole redovno održava dovoljna fizička udaljenost.

Godišnja karta za javni prevoz u Beču iznosi 365 eura, što znači da se Bečani za samo 1 euro dnevno mogu voziti svim sredstvima javnog prevoza. Pristupačna cijena karte i odlično razvijena mreža javnog prevoza potiču sve više građana da koriste autobuse, tramvaje i podzemnu željeznicu.

Tako je, na primjer, 2019. godine postavljen novi rekord od 852.000 prodanih godišnjih karata, što je porast od 30.000 karata u odnosu na 2018. i nevjerovatnih pola miliona karata u odnosu na 2011. godinu. Time je broj godišnjih karata za javni prevoz četvrtu godinu zaredom premašio broj prijavljenih privatnih automobila.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.