AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajdenova strategija borbe protiv pandemije: Nosite maske slijedećih 99 dana

Pomaknut ćemo nebo i zemlju da besplatno vakcinišemo što je moguće više Amerikanaca, rekao Bajden

Džo Bajden. AFP

Fu. M.

21.1.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) predstavio je svoju nacionalnu strategiju za suzbijanje pandemije koronavirusa.

- Pomaknut ćemo nebo i zemlju da besplatno vakcinišemo što je moguće više Amerikanaca. Ova pandemija nije od jučer, ali pobijedit ćemo je. Moj plan temelji se na nauci, a ne na politici - rekao je Bajden na početku.

Bajden je rekao da je njegova strategija stvorena kao odgovor na to što se prethodna administracija nije opredijelila za "hitnost i koordinaciju koja je bila potrebna".

- Stvari će se pogoršavati prije nego što postanu bolje. Broj preminulih vjerojatno će premašiti 500.000 sljedeći mjesec. A slučajevi će se i dalje povećavati. Neću ući u ovu zbrku preko noći i trebat će nam mjeseci da preokrenemo stvari. Ali da budem jasan - pobijedit ćemo ovu pandemiju. Pomoć je na putu - rekao je Bajden.

On je apelirao na Amerikance da nose maske narednih 99 dana.

- Nošenje maski je nažalost postalo stranačko pitanje, ali to je patriotski čin - rekao je.

Dodao je kako će nošenje maski biti obavezno na svakom putovanju između američkih saveznih država, a svi putnici koji u SAD stižu iz drugih zemalja morat će u karantin po dolasku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.