HRVATSKA

Plenković o incidentu tokom obilježavanja "Maslenice 93": Nismo za provokacije

On me nazvao ujutro dok sam ja gledao sina kako završava jedan LEGO, kazao Plenković

Andrej Plenković. Davorin Visnjic/PIXSELL

Fu. M.

22.1.2021

Hrvatski premijer Andrej Plenković se obratio javnosti povodom jutrošnjeg incidenta kada je predsjednik Zoran Milanović napustio obilježavanje godišnjice "Maslenica '93." zbog ustaških simbola.

- On me nazvao ujutro dok sam ja gledao sina kako završava jedan LEGO. Nisam znao što je tako dramatično u osam sati - rekao je Plenković.

Kad se vrati ministar

- Koliko sam shvatio, tamo se pojavilo nekoliko ljudi u majicama HOS-a, oni nisu bili dio protokola. Je li to bilo baš tako ili ne, ja ne znam. U svakom slučaju, ja sam za komemoracije, ne za provokacije - rekao je Plenković, prenosi Index.

Rekao je da je ovo što je Milanović napravio njegovo pravo.

- Ja nemam pouzdane informacije još, nisam bio dolje, kad se vrati ministar onda ću vidjeti - rekao je Plenković.

Nije odgovorio što bi on napravio.

Osjetljiva zadaća

- Ja sam svoj stav rekao. Imamo jednu delikatnu i specifičnu situaciju. Imamo ZDS iz Drugog svjestkog rata, koji osuđujemo. Imamo situaciju u Domovinaskom ratu, imamo te postrojbe, imamo poginule za Hrvatsku. To je bila osjetljiva zadaća Povjerenstva, mi smo rekli da imamo tu osjetljivu situaciju i za kontekst komemoracija iznimne mogućnosti. Zato sam rekao komemoracija da, provokacija ne. A provokacija ima koliko god hoćete - izjavio je hrvatski premijer.

Plenković nije želio jasno kazati radi li se o provokaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.