ZBOG MUTACIJA

Džonson: Imamo dokaze da bi novi soj koronavirusa mogao biti smrtonosniji

Ne mogu trenutno potvrdno govoriti, ali postoje neke naznake da su te varijante otpornije i na vakcine, naveo je Valas

Džonson: Imamo određene dokaze. Arhiv

A. J. / Anadolija

22.1.2021

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) izjavio je da bi mutirani soj koronavirusa mogao biti smrtonosniji od prvobitne verzije tog virusa, javlja Anadolija.


- Imamo određene dokaze da bi novi soj koronavirusa mogao biti smrtonosniji - kazao je Džonson novinarima u Londonu.


Prenosi se između 30 i 70 posto brže


Glavni vladin savjetnik za nauku Patrik Valas (Patrick Vallace) je novinarima kazao da su do sada registrirane ukupno tri mutirane vrste koronavirusa i to u Velikoj Britaniji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu.


Ističući kako je utvrđeno da se mutirani soj koronavirusa, registriran u Velikoj Britaniji, prenosi između 30 i 70 posto brže od prvobitne verzije virusa, Valas je kazao da to potvrđuje i sve brži rast broja novozaraženih u toj zemlji.


Valas je kazao da nepotvrđeni dokazi ukazuju da prvobitna verzija koronavirusa ima smrtnost od deset među hiljadu zaraženih ljudi, a da je tak koeficijent kod mutirane verzije virusa povećan na 13 ili 14.

Još 1.400 preminulih

- Sigurno je da mutirane verzije koronavirusa više zabrinjavaju. Ne mogu trenutno potvrdno govoriti, ali postoje neke naznake da su te varijante otpornije i na vakcine - kazao je Valas.


U Velikoj Britaniji je danas potvrđeno još 1.400 smrtnih slučajeva izazvanih zarazom koronavirusom, čime je ukupni broj smrtnih slučajeva od početka pandemije u toj zemlji povećan na 95.981.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.