VODE SE RASPRAVE

Hoće li hiljade vojnika Nacionalne garde ostati u Vašingtonu do marta

Oko 15.000 vojnika vratit će se kući "što je prije moguće", iako planiranje i proces njihovog premještanja može potrajati nekoliko dana

Zabrinuti zbog potencijalnih nemira. AFP

N. Aj. / CNN

23.1.2021

Vode se rasprave o zadržavanju hiljada vojnika Nacionalne garde u Vašingtonu do marta zbog zabrinutosti za potencijalne nemire tokom predstojećeg suđenja za opoziv bivšem predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) i oko prvog obraćanja predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) Kongresu, rekli su zvaničnikci odbrane za CNN.


U četvrtak se gradonačelnica Vašingtona Mjurel Bauser (Muriel Bowser) pozvala na "obavještajne podatke saveznih partnera koji bi sugerirali da treba više prisustva vojnika", ali nije precizirala.

Oko 15.000 vojnika vratit će se kući "što je prije moguće". AFP

CNN je izvijestio u četvrtak da će većina od 25.000 pripadnika Nacionalne garde koji su dovedeni u Vašington kako bi pomogli osigurati grad tokom Bajdenove inauguracije nakon smrtonosne pobune na Kapitolu početkom mjeseca, biti poslana kući u roku od pet do 10 dana, navodi se u izjavi Ureda Nacionalne garde.

Oko 15.000 vojnika vratit će se kući "što je prije moguće", iako planiranje i proces njihovog premještanja može potrajati nekoliko dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.