ČLANICE RATIFICIRALE

UN: Na snagu stupio Sporazum o zabrani nuklearnog oružja

Sporazum nisu potpisale zemlje koje posjeduju nuklearno oružje SAD, Rusija, Velika Britanija, Kina, Francuska, Indija, Pakistan, Sjeverna Koreja i Izrael

N. Aj. / Anadolija

Prvi međunarodni sporazum o zabrani nuklearnog oružja koji je stupio na snagu

Foto: Agencije


Glasnogovornik Ureda generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefani Dožaris (Stephane Dujarris) saopćio je danas da je na snagu stupio UN-ov Sporazum o zabrani nuklearnog oružja (TPNW).

Dožaris je istakao da je to prvi međunarodni sporazum o zabrani nuklearnog oružja koji je stupio na snagu. 

Zabrana razvoja

Rukovodstvo UN-a pozdravilo je stupanje sporazuma na snagu koje je proglašeno nakon što je potrebnih 50 članica UN-a ratificiralo taj dokument. Posljednja zemlja koja je to učinila bio je Honduras.

Sporazum o zabrani nuklearnog oružja usvojen je 7. jula 2017. godine glasovima 122 članice od ukupno 193 članice Generalne skupštine UN-a. 

Cilj sporazuma je uništavanje nuklearnog oružja i zabrana razvoja novog u cijelom svijetu.

Paraf na sporazum stavile 84 zemlje

Od usvajanja do sada su paraf na sporazum stavile 84 zemlje, a njih 50 je izričito tražilo da se potpuno zabrani razvoj, proizvodnja, testiranje i skladištenje nuklearnog oružja.

Sporazum nisu potpisale zemlje koje posjeduju nuklearno oružje SAD, Rusija, Velika Britanija, Kina, Francuska, Indija, Pakistan, Sjeverna Koreja i Izrael.

Više o temi Nuklearno oružje

ODLAZEĆI PREDSJEDNIK
Kako će Tramp predati nuklearni kofer Bajdenu?
NA VRH

Podijeli članak na