PRISTALICE NAVALJNOG

Haos u Rusiji: Uhapšena supruga Alekseja Navaljnog, glavnog Putinovog kritičara

Prije toga je na svom Instagram profilu objavila fotografiju s protesta u Moskvi

Piše: E. T.

23.1.2021

Uhapšeno stotine demonstranata - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Julija Navaljnaja neposredno prije hapšenja - Avaz
Julija Navaljnaja nakon hapšenja - Avaz

Julija Navaljni, supruga Alekseja Navaljnog, privedena je u subotu na protestima u Moskvi organiziranim u znak podrške tom ruskom disidentu na kojem se tražilo njegovo puštanje iz zatvora.

Julija je objavila svoju fotografiju na Instagramu ispod koje je pisalo: "Oprostite za lošu kvalitetu. Svjetlo u policijskoj marici je slabo".

Prije toga je na svom Instagram profilu objavila fotografiju s protesta u Moskvi.

Među prosvjednicima koje je policija privela je i Navaljnijeva suradnica, odvjetnica Ljubov Sobol. Na Twitteru je objavljena snimka njenog hapšenja. Dok se obraćala novinarima, policajci su došli do nje, zgrabili je i odvukli što dalje od kamera.

Na protestima u Moskvi se okupilo najmanje 10.000 ljudi, procjena je Reutersa. Ministarstvo unutarnjih poslova Rusije tvrdi da se na prosvjedu u Moskvi pojavilo 4.000 ljudi, ali opozicioni izvori tvrde ih je bilo više od 15.000.

Na zabranjenim protestima širom zemlje, u više od 60 gradova, policija je privela najmanje 1090 ljudi. 

U Moskvi se protestvovalo na Puškinovom trgu, gdje su pristalice uzvikivale: 'Sloboda za Navaljnog' i 'Putine, odlazi'. Ruski specijalci formirali su kordone oko trga te niz glavnu moskovsku ulicu Tverskaja, koja je od Kremlja udaljena oko jednog kilometra.

Pristalcie  Navaljnog održavaju proteste širom zemlje, a organizirani su preko društvenih mreža. Hiljade ih je izašlo na ulice Vladivostoka, Irkutska, Sankt Peterburga, Nižnjeg Novgoroda, Jekaterinburga, pa čak i Jakutska, čije građane ni ekstremno niske temperature od oko -50 Celzijeva nisu spriječile da se ne odazovu protestima. 


Na videozapisima i fotografijama iz ruskih gradova prikazana su hapšenja protestanata. Policija ih vuče za ruke i noge, a koristi i palice za savladavanje demonstranata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.