OGROMAN PREOKRET

Stjuardesa prije smrti nije silovana, noć je provela sa 12 homoseksualaca

U toku je druga obdukcija njezinog tijela, a rezultati se još čekaju

Slučaj dobio ogromni zaokret nakon obdukcije. Avaz

A. Č.

23.1.2021

Slučaj stjuardese Kristina Anđelika Dasera (Christine Angelica Dacera) koja je pronađena mrtva u hotelskoj sobi nakon dočeka Nove godine sedmicama puni naslovnice filipinskih i svjetskih medija. 

Nesretna djevojka, prvo se smatralo, bila je silovana i ubijena od strane 12 muškaraca, ali slučaj je dobio ogromni zaokret nakon obdukcije koja je navodno utvrdila da je Dacera umrla od puknuća aneurizme na aorti.

Majka stjuardese zatražila je novo vještačenje, što joj je na kraju i odobreno, a cijeli slučaj dobio je novu dimenziju nakon što je stigla vijest da je zbog loše vođene istrage smijenjen šef policije u Manili.

Kritičari pukovnika Harolda Depositara kažu da se u istrazi nisu poštivale najosnovnije procedure, a o tome se već govorilo ranije vezano uz krvavu borbu protiv dilera koju od početka svog mandata vodi predsjednik Rodrigo Duterte.

Policija je 4. januara izdala priopćenje da su riješili ubistvo 23-godišnje stjuardese. Rekli su da je ona silovana i ubijena, zbog čega su uhapšena trojica muškaraca dok je još devet muškaraca bilo u bijegu. Svih 12 je te noći bilo s ubijenom djevojkom.

Unatoč tome što se još čekao nalaz obdukcije i medicinska potvrda o uzroku njezine smrti, šef policije Depositar je potvrdio da su već pokrenuli slučaj zbog silovanja i ubistva.

Taj je slučaj danima bila tema razgovora na društvenim mrežama, a postojao je čak i viralni. Ipak, bilo je i onih koji su je osuđivali zbog zabave  s toliko muškaraca.

Policiju su kritizirali i zbog toga što nisu u javnost iznijeli detalje toksikološkog izvještaja. Agencije

Policija je devet odbjeglih muškaraca pozvala da se predaju u roku od 72 sata. Ako to ne učine, zaprijetili su i korištenjem sile.

Čak je i slavni bokser Mani Pakjao (Manny Pacquiao) ponudio nagradu od 10.400 dolara za informacije o Kristinino ubistvu.

Pakjao, za kojeg se smatra da će se kandidirati za predsjednika 2022. godine, rekao je da je ovo samo još jedan primjer zašto bi na Filipinima trebalo ponovno uvesti smrtnu kaznu. 

Rupe u službenim izjavama policije počele su se preispitivati nakon što je jedan od trojice osumnjičenih, Gregorio de Guzman, rekao da su svih 12 optuženih muškaraca - homoseksualci, a Kristinu su jako cijenili.  

- Dobio sam dojam da se voli družiti s nama iz LGBT zajednice. S nama se osjeća ugodno. Cijelo joj je vrijeme bilo ugodno s nama, rekao je.

Zatim je Tužilaštvo u Makatiju ustvrdilo da dotad prikupljeni dokazi nisu dovoljni da bi se utvrdilo da je Dacera seksualno napadnuta ili silovana, a trojica privedenih su pušteni. 

Policiju su kritizirali i zbog toga što nisu u javnost iznijeli detalje toksikološkog izvještaja. Slučaj se dodatno zakomplicirao nakon što su dvojica osumnjičenih priznali da ih je policija mučila kako bi dali lažne izjave o korištenju droge na zabavi te noći.

No Kristinina majka Šaron tvrdi da je njezina kći bila silovana te da su na njezinom tijelu pronađene brojne ozljede i modrice. 

Nakon svega toga, u toku je druga obdukcija njezinog tijela, a rezultati se još čekaju. Žrtvina obitelj smatra da će se time pokazati da je Christina bila drogirana, što je dovelo i do silovanja i ubojstva. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.