ZLOČINCI

Hitlerov "Skarfejs" tvrdio da je ugušio Teslu i zamalo ubio Tita, a snimci sahrane izazivaju jezu

Ovaj SS pukovnik bio je zastrašujuća figura

Skorceni: Hladnokrvni ubica. Twitter

N. Demirović

24.1.2021

Otto Skorzeny (Oto Skorceni - 1908.-1975.), bio je austrijski potpukovnik Waffen SS-a, vođa njemačkih komandosa u Drugom svjetskom ratu, poznat po sudjelovanju u oslobađanju Benita Musolinija (Mussolini) 1943. i neuspjelom lovu na Josipa Broza Tita 1944. godine, ali i po tome što je tvrdio da je ugušio Nikolu Teslu.

“Hitlerov komandos”, “nacistički Scarface”, “najopasniji čovjek u Europi”… samo su neki od njegovih nadimaka. Ovaj njemački operativac nije imao istu sudbinu kao i većina njegovih kolega. Njegovi zločini i hladnokrvna snalažljivost bili su odskočna daska za daljnju karijeru.

Skorceni je čovjek za čije ime se vezuje nekoliko nevjerovatnih događaja koji su obilježili historiju, kako za vrijeme, tako i nakon okončanja Drugog svjetskog rata.

Ovaj SS pukovnik bio je zastrašujuća figura - visok skoro dva metra, sa ogromnim ožiljkom preko lijevog obraza koji je zadobio tokom svoje studentske karijere uspješnog mačevaoca, Skorceni je bio jedan od onih ljudi čija sama pojava utjeruje strah u kosti.

Snimci njegove sahrane u Beču i danas izazivaju jezu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.