NORMALIZACIJA VEZA

Izrael otvorio ambasadu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Izraelska vlada je usto u nedjelju službeno ratificirala ugovor s Marokom koji još mora dobiti odobrenje u parlamentu

Izraelska ambasada radit će na daljnjem "učvršćivanju" veza dviju zemalja. AGENCIJE

A. Vatreš

24.1.2021

Izrael je priopćio da je otvorio ambasadu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nešto više od četiri mjeseca nakon potpisivanja ugovora o normalizaciji veza s tom arapskom monarhijom u Perzijskom zaljevu.

- Izraelska ambasada u Abu Daabiju danas je službeno otvorena dolaskom voditelja ureda Eitana Na'eha - navodi se u priopćenju izraelskog ministarstva vanjskih poslova, u kojemu se dodaje da će izraelska ambasada raditi na daljnjem "učvršćivanju" veza dviju zemalja, prenosi Hina.

Izrael je ovih mjeseci potpisao ugovore o normalizaciji veza s četirima arapskim zemljama: Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom, ali i Sudanom i Marokom, pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država za mandata Donalda Trampa (Trump).

Izraelska vlada je usto u nedjelju službeno ratificirala ugovor s Marokom koji još mora dobiti odobrenje u parlamentu.

Odmah nakon tog normalizacijskog vala Emirati i Izrael su potpisali niz trgovinskih ugovora na polju prehrambene industrije, turizma i visokih tehnologija.

Danas su Emirati odobrili otvaranje svoje prve ambasade u Tel Avivu, izraelskoj metropoli, gdje je sjedište većine diplomatskih predstavništava, jer ne priznaju Jeruzalem kao izraelski glavni grad.

Palestinci osuđuju normalizaciju veza Izraela i arapskih zemalja koja je u tijeku ocjenjujući da prije tog procesa, a ne nakon njega, treba pronaći rješenje za izraelsko-palestinski sukob.

Prije Emirata, Egipat i Jordan su bili jedine arapske zemlje koje su imale diplomatske odnose sa židovskom državom pošto su 1979., odnosno 1994. potpisale mirovne ugovore kojima je završeno ratno stanje s izraelskim susjedom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.