ZBOG POTICANJA NA POBUNU

Demokrate predale Senatu optužnicu protiv Trampa

Optužnica izglasana u Predstavničkom domu 13. januara, pročitana je u ponedjeljak u Senatu čime je službeno započet postupak opoziva

Senat bi suđenje Trampu trebao početi 9. februara. AFP

A. J.

26.1.2021

Predstavnički dom SAD u ponedjeljak je Senatu predao optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump) u kojoj ga se optužuje da je poticao pobunu u govoru svojim pristalicama prije nego što su napali vašingtonski Kapitol, sjedište Kongresa.



Devetero demokrata iz Predstavničkog doma, koji će na suđenju biti tužioci, donijelo je zvaničnu optužnicu u dvoranu senata istim putem kojim su išle Trampove pristalice 6. januara kada su provalile u zgradu Kongresa sukobljavajući se s policijom.


Optužnica izglasana u Predstavničkom domu 13. januara, pročitana je u ponedjeljak u Senatu čime je službeno započet postupak opoziva.


Tužioci donijeli optužnicu. AFP

Tramp se tereti da je poticao pristaše na upad u zgradu Kongresa dok su zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu njegovog protukandidata na predsjedničkim izborima Džoa Bajdena (Joe Biden).


Senat bi suđenje Trampu trebao početi 9. februara, prenosi Hina.


Sto senatora bit će porotnici u postupku u kojem bi Trampu moglo zauvijek biti oduzeto pravo da postane predsjednik SAD.


U glasanju o pokretanju Trampovog opoziva demokratima se pridružilo desetero republikanaca. Za osudu u postupku u Senatu bit će im, uz 50 demokratskih senatora, potrebno još 17 glasova republikanaca.


Bajden je u ponedjeljak rekao da ne vjeruje da će u Senatu biti dovoljno glasova za osudu Trumpa, javio je CNN.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.