ČASOPIS SCIENCE OBJAVIO

Španjolski lijek pokazao snažnu učinkovitost u liječenju korone

Svojstvo lijeka da izazove toksične učinke na jednom organu, organskom sistemu ili više njih dobro je poznato otprije

Uskoro početak treće faze ispitivanja lijeka. Ilustracija

N. Aj. / Index.hr

26.1.2021

Španjolska farmaceutska kompanija "PharmaMar" u utorak je saopćila da je u časopisu "Science" objavljen rad koji potvrđuje da njen lijek "Plitidepsin" posjeduje "snažnu pretkliničku učinkovitost" u liječenju koronavirusa.

Nedugo nakon otvaranja burzi dionice "PharmaMara" porasle su za 13 posto - na 98.5 eura.

Pozitivni rezultati

Studija koju je in vitro i in vivo proveo tim naučnika iz Njujorka, San Franciska i Pariza pokazala je da lijek utječe na smanjenje replikacije virusa, što je rezultiralo 99-postotnim smanjenjem virusnog opterećenja u plućima životinja tretiranih "Plitidepsinom", objavio je "Science".

- Vjerujemo da podaci kojima raspolažemo i početni  kliničkih ispitivanja "PharmaMara" ukazuju na to da bi se "Plitidepsin" trebao razmotriti kada su u pitanju proširena klinička ispitivanja u liječenju Covida-19 - prenio je "Science".

Pregovori s regulatornim agencijama

Lijek, koji je već odobren na nekim tržištima za liječenje tumora, blokira protein povezan s virusom Covida-19.

Svojstvo lijeka da izazove toksične učinke na jednom organu, organskom sistemu ili više njih dobro je poznato otprije, a dosad provedena ispitivanja pokazala su da pacijenti dobro podnose doze koje su pritom korištene, pojasnili su iz ove kompanije.

Kompanija "PharmaMar" je saopćila da je u pregovorima s raznim regulatornim agencijama koje će joj omogućiti početak treće faze ispitivanja lijeka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.