PANDEMIJA

Južna Afrika moli bogate zemlje: Ne gomilajte vakcine

Bogate zemlje su nabavile velike količine. Neke su nabavile četiri puta više nego što je potrebno njihovom stanovništvu - rekao je Ramaposa

A. Ka.

U Južnoj Africi je registrovano više od 1,4 miliona zaraženih

Foto: Ilustracija


Predsjednik Južne Afrike Siril Ramaposa zatražio je od bogatih zemalja da ne gomilaju zalihe vakcina protiv koronavirusa, uz poruku da je u borbi protiv pandemije potrebno da se svijet ujedini. 

Nije stigla nijedna doza

U Južnoj Africi zabilježena je gotovo polovina smrtnih slučajeva izazvanih koronavirusom na Crnom kontinetu, koji ima 1,3 milijarde stanovnika. Potrebno je da oslobode vakcine oni koji su ih nagomilali, kako bi ih druge zemlje mogle dobiti, izjavio je Ramaposa tokom virtuelnog Svjetskog ekonomskog foruma. 

- Bogate zemlje su nabavile velike količine. Neke su nabavile četiri puta više nego što je potrebno njihovom stanovništvu - rekao je Ramaposa.

On je predsjedavajući Afričke unije, koja je ovog mjeseca osigurala 270 miliona doza vakcina, uz 600 miliona iz međunarodnog programa Kovaks. Očekuje se da će te vakcine biti dostupne ove godine, ali još nijedna doza nije stigla u Afriku, navodi Rojters.

Velika Britanija je naručila 367 miliona vakcina za oko 67 miliona stanovnika, a Evropska unija skoro 2,3 milijarde za 450 miliona ljudi.

- Nismo bezbjedni ako neke zemlje vakcinišu svoje stanovništvo, a druge ne - ocijenio je Ramaposa.

Virus odnio 86.000 života

U Južnoj Africi je registrovano više od 1,4 miliona zaraženih, uz 41.000 umrlih od kovid-19. Cijela Afrika je zabilježila više od 3,4 miliona slučajeva virusa korona, koji je na kontinentu odnio ukupno 86.000 života.  

Južna Afrika bi trebalo da u januaru i februaru dobije 1,5 miliona doza vakcine koju su razvili Univerzitet Oksford i kompanija AstraZeneka, proizvedenih u Indiji, i najavljeno je još devet miliona vakcina čiji je proizviđač firma Džonson i Džonson.

Više o temi Južna Afrika

KORONA VIRUS
Južnoafrička kraljica umrla od korone
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na