JAČANJE SARADNJE

Bajden i Putin razgovarali prvi put nakon imenovanja novog američkog predsjednika

Razmotrene su mogućnosti za saradnju u suzbijanju akutnog problema kao što je pandemija koronavirusa

Džo Bajden i Vladimir Putin. AFP

Fu. M.

26.1.2021

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je danas Džo Bajdenu (Joe Biden) početak rada na mjestu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Putin je u razgovoru napomenuo da će normalizacija odnosa između Rusije i SAD zadovoljiti interese obje države, a uzimajući u obzir njihovu posebnu odgovornost za održavanje sigurnosti i stabilnosti u svijetu, i čitave međunarodne zajednice.

Razgovarano je o aktualnim pitanjima bilateralne i međunarodne agende. Razmotrene su mogućnosti za saradnju u suzbijanju akutnog problema kao što je pandemija koronavirusa, kao i u drugim oblastima, uključujući trgovinu i ekonomiju.

U međunarodnim temama bili su jednostrano povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Ugovora o otvorenom nebu, problem očuvanja Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu, ukrajinsko pitanje, kao i ruska inicijativa za održavanje trajnog samita članice Vijeća sigurnosti UN.

U cjelini, razgovor lidera Rusije i Sjedinjenih Država bio je poslovne i iskrene prirode, a dogovoreno je održavanje kontakata, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.