SJEDINJENE DRŽAVE

Senat odbacio republikanski pokušaj zaustavljanja suđenja za opoziv Donaldu Trampu

Senat bi suđenje Trampu trebao početi 9. februara

Trampu bi moglo biti zauvijek oduzeto pravo da se kandidira za predsjednika SAD. Arhiv

A. J.

27.1.2021

Američki Senat u utorak je, s 55 prema 45 glasova, odbacio republikanski pokušaj da zaustavi predstojeće suđenje za opoziv bivšem predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) pod optužbom da je poticao pobunjenički napad na Kapitol.

Senat pod vodstvom demokrata blokirao je prijedlog republikanskog senatora Randa Pola (Paul) s 55 glasova, što znači da se samo pet republikanskih zastupnika pridružilo demokratima. To je daleko manje od 17 republikanaca čiji su glasovi potrebni da bi se Trampa u Senatu osudilo za poticanje na napad na Kapitol 6. januara u kojem je umrlo pet osoba, prenosi Reuters.

- To je jedan od rijetkih slučajeva u Vašingtonu u kojem je gubitak zapravo pobjeda - rekao je Pol kasnije novinarima, dodajući kako "45 glasova znači da je suđenje za opoziv mrtvo na početku."

Pol i drugi republikanci tvrde da je postupak neustavan jer je Tramp napustio dužnost prošle srijede, a suđenje će nadzirati demokratski senator Patrik Lehi (Patrick Leahy) umjesto predsjednika Vrhovnog suda Džona Robertsa (John Roberts).

Senat bi suđenje Trampu trebao početi 9. februara, a 100 senatora će biti porotnici u postupku u kojem bi Trampu moglo biti zauvijek oduzeto pravo da se kandidira za predsjednika SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.