PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Bil Gejts: Siromašne zemlje zaostaju najmanje šest do osam mjeseci za bogatim u pristupu vakcinama

Svaki je političar pod pritiskom da licitira za svoju zemlju kako bi zauzeli što bolje mjesto u redu za raspodjelu, rekao je Gejts

Gejts: Svijet suočava sa super teškim problemom raspodjele vakcina. AFP

N. Aj.

27.1.2021

Siromašnije zemlje suočavaju se, u najboljem scenariju, sa zaostajanjem od šest do osam mjeseci za bogatijim zemljama u pristupu vakcinama protiv koronavirusa kako bi zaštitile svoje stanovništvo od pandemije, kazao je za Reuters Bil Gejts (Bill Gates).

Neke isporuke će početi narednog mjeseca

Dodao je da se svijet suočava sa "super teškim problemom raspodjele vakcina" koji stavlja pod veliki pritisak globalne institucije, vlade i proizvođače lijekova. 

- Svaki je političar pod pritiskom da licitira za svoju zemlju kako bi zauzeli što bolje mjesto u redu za raspodjelu - rekao je Gejts.

Fondacija "Bill i Melinda Gates" do sada je izdvojila oko 1,75 milijardi dolara u globalnom odgovoru na pandemiju koronavirusa, kroz fondove za inicijativu za podjelu vakcina, koju vodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), kao i putem izravne podrške za razvoj vakcina. 

Iz GAVI-ja (Globalna alijansa za vakcine), kažu da im je cilj distribucija 2,3 milijarde doza vakcina do kraja godine, uključujući 1,8 milijardi doza siromašnijim zemljama bez troškova za njihove vlade, a nadaju se da će neke isporuke početi narednog mjeseca.

Povratak u normalni život

Gates je rekao da bi zalihe vakcina putem COVAX-a u početku bile "skromne".

- Ukupan broj doza koje će GAVI (i COVAX) imati u prvoj polovini godine i dalje je vrlo skroman. Da, distribuirat će se neke doze, ali ako usporedite kada će siromašne zemlje dostići isti postotak pokrivenosti kao bogate zemlje, rekao bih da je to za šest do osam mjeseci, u najboljem slučaju - kaže Gejts.

Istakao je kako vjeruje da ljudi koji žive u bogatijim zemljama mogu očekivati kraj pandemije i povratak u normalni život do kraja ove godine, objašnjavajući to činjenicom da će te zemlje vjerovatno vakcinisati između 70 i 80 posto svog stanovništva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.