NOVA ADMINISTRACIJA

U SAD bi se opet mogao otvoriti ured Palestinske oslobodilačke organizacije

Dobrodošli su pozitivni znakovi, otvaranje konzulata za Istočni Jeruzalem, ureda PLO-a u Washingtonu i posvećenost rješenju dviju država, izjavio je Jibril Rajoub

E. T.

27.1.2021

Bajdenova administracija namjerava "obnoviti američke programe pomoći Palestincima". Agencije

Palestinska uprava pozdravila je namjeru nove američke administracije Džoa Bajdena (Joe Biden) da ponovo otvori ured Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Washingtonu, koji je bio zatvoren tokom predsjedanja Donalda Trampa (Trump).

Danas je vršitelj dužnosti američkog veleposlanika u UN-u Ričard Mils (Richard Mills) tokom videokonferencije Vijeća sigurnosti rekao da Bajdenova administracija namjerava "obnoviti američke programe pomoći Palestincima i poduzeti mjere za otvaranje diplomatskih ureda koje je zatvorila prethodna administracija".


Promjena nakon Trampove administracije

- Dobrodošli su pozitivni znakovi, otvaranje konzulata za Istočni Jeruzalem, ureda PLO-a u Washingtonu i posvećenost rješenju dviju država - izjavio je Jibril Rajoub, visoki dužnosnik Fataha, stranke predsjednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa.  

Abas predvodi PLO, međunarodno priznati entitet koji predstavlja Palestince s okupiranih teritorija i dijaspore.


Služio kao veleposlanstvo za Palestince

Trampova administracija je prestala financirati UN-ovu agenciju za izbjeglice (Unrwa) te zatvorila palestinsko predstavništvo u Washingtonu i američki konzulat u Jeruzalemu, koji je služio kao veleposlanstvo za Palestince.

Ona je također pružila višestruku podršku Izraelu i priznala Jeruzalem glavnim gradom Izraela te ocijenila da izraelska naselja na Zapadnoj obali nisu u suprotnosti s međunarodnim pravom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.