MOSKVA

Uhapšen brat Alekseja Navaljnog

Advokatici Veroniki Poljakovoj policija je dopustila da uđe u stan tek nakon nekoliko sati čekanja ispred vrata

Aleksej Navaljni. AFP

Fu. M.

27.1.2021

Moskovska policija privela je Olega Navaljnog, brata zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, danas tijekom pretresa nekretnina povezanih s opozicionim političarom, rekli su njegovi saveznici.

Deseci hiljada ljudi izašli su u subotu na ulice i tražili oslobađanje Navaljnog koji služi 30 dana zatvora zbog optužbi za navodno kršenje uvjetnog otpusta, što on negira.

Policija je rekla da su protesti bili protivzakoniti i privela gotovo 4.000 ljudi. Saveznici Navalnjog planiraju nove proteste ove subote.

Uvjetna kazna

Ivan Ždanov, direktor Navaljnijeve Fondacije protiv korupcije, tvitao je da je Oleg bio u bratovom stanu kad je upala policija. Nije poznato zašto je priveden.

Oleg Navalni pušten je iz zatvora 2018. nakon što je odslužio tri i po godine zbog pronevjere za koju pristalice Navaljnog tvrde da je osmišljena kako bi se izvršio pritisak na Alekseja koji je dobio uvjetnu kaznu u istom slučaju.

Ždanov kaže da se čini da policija vrši pretrese u sklopu istrage poziva na nove proteste kojima se krše mjere uvedene u pandemiji koronavirusa.

- Puno 'teškaša' u maskama. Počeli su razbijati vrata - tvitao je Ždanov.

Kodeks časti

Također je podijelio video s druge lokacije u kojemu Julija Navaljni, Aleksejeva supruga, govori policiji da pričekaju da stigne njezina advokatica dok oni lupaju po vratima.

Advokatici Veroniki Poljakovoj policija je dopustila da uđe u stan tek nakon nekoliko sati čekanja ispred vrata.

- Nekad je diranje porodice bilo protivno kodeksu časti. Sad nema ni kodeksa ni časti - tvitala je Poljakova.

Policija je pretražila i urede Zaklade protiv korupcije, rekli su Navaljnijevi saveznici.

Navaljni se još nije vratio svojoj kući otkako je otrovan i zamalo ubijen u Rusiji prošlog ljeta. Uhapšen je prošle sedmice u zračnoj luci pri povratku u Moskvu iz Njemačke gdje se liječio i oporavio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.