VELIKA BRITANIJA

Istaknuti Jevreji osudili genocid koji se vrši nad ujgurskim muslimanima

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na holokaust

Istaknuti Jevreji osudili genocid koji se vrši nad ujgurskim muslimanima. Agencije

L. M.

27.1.2021

Istaknute jevrejske ličnosti u Velikoj Britaniji obilježavaju Dan sjećanja na holokaust govoreći o postupanju Kine prema manjinskom ujgurskom stanovništvu, rekavši da za to imaju “moralnu dužnost”.

Vodeći britanski Jevreji upozorili su da postoje zastrašujuće sličnosti između savremenih događaja u kineskoj sjeverozapadnoj provinciji Xinjiang, gdje postoje sve brojniji dokazi o državnoj kampanji represije protiv Ujgura.

Prema Ujedinjenim narodima, najmanje milion Ujgura, uglavnom muslimanske manjine, zatočeno je u internacijskim logorima u regiji Xinjiang, koja graniči s osam zemalja, uključujući Afganistan, Pakistan i Indiju.



Istaknuti Jevreji osudili genocid koji se vrši nad ujgurskim muslimanima. Arhiv

Mia Hasenson-Gros, izvršna direktorica jevrejske organizacije za ljudska prava Rene Cassin, rekla je da Kina pokušava “iskorijeniti” ujgurski jezik, kulturu i tradiciju.

Džonatan Vitenberg (Jonathan Wittenberg), stariji rabin masortijskog židovstva u Velikoj Britaniji, rekao je da Peking, ustvari, provodi namjernu državno sponzoriranu politiku uništavanja Ujgura u tretmanu prema manjinskoj grupi.

- Umjesto da dopustimo da ovo eskalira do tačke kada će Ujguri postati drugi narod čijeg se genocida sjetimo u budućnosti, sada imamo priliku spriječiti da se to dogodi - rekla je Hasenson-Gros za Al Jazeeru.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.