ŠEF RUSKE DIPLOMATIJE

Bajden ohladio Ruse: Lavrov ne očekuje bolje odnose sa Amerikom

Prema riječima šefa Ministarstva vansjkih poslova, antiruska histerija koja djeluje u SAD-u ostavlja malo šansi za normalizaciju odnosa Moskve i Vašingtona

E. T. / Novosti

30.1.2021

Sergej Lavrov i Džo Bajden. Agencije

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov govorio je u intervjuu za RIA Novosti o mogućnostima promjene odnosa Rusije i Sjedinjenih Američkih Država pod izabranim američkim predsjednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden).

Prema riječima šefa Ministarstva vansjkih poslova, antiruska histerija koja djeluje u SAD-u ostavlja malo šansi za normalizaciju odnosa Moskve i Vašingtona.



Malo šanse za povratak u normalu

- Nažalost, ne može se računati na to da će se uskoro poboljšati ili čak stabilizirati degradirajući odnosi sa SAD. Antiruska histerija, koja je zapljusnula Ameriku, ostavlja malo šanse da ćemo uskoro vidjeti povratak u normalu - rekao je Lavrov.

Također, prema Lavrovu, na bilateralne odnose utječu unutrašnje političke borbe u SAD, koji su postale taoci situacije.

- Naš dijalog se pokazao kao talac unutrašnje američke političke borbe, što, naravno, ne doprinosi izgradnji konstruktivne saradnje - dodao je Lavrov.


Postojanje zajedničkih problema

On je upozorio i da svjetska zajednica nije uspjela da se okupi oko pandemije koronavirusa zbog nespremnosti Zapada na čelu sa Sjedinjenim Državama da uspostavi ravnopravnu saradnju sa međunarodnim igračima, rekao je ruski ministar vansjkih poslova Sergej Lavrov za RIA Novosti.

- Nažalost, postojanje zajedničkih problema, uključujući tekuću epidemiju koronavirusa, još uvijek nije dovelo do okupljanja međunarodne zajednice kako bi ih efikasno zaustavili - rekao je Lavrov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.