SVIJET GLEDA

Rab tvrdi da Brisel ne želi ometati isporuku vakcina

EU je odustala od plana da aktivira klauzulu iz člana 16. radi ograničavanja izvoza vakcine protiv koronavirusa preko irske granice

Piše: N. Aj.

30.1.2021

Rab: Ispoštovati ugovore o distribuciji. Agencije

Evropska unija ne želi da ometa isporuku vakcina protiv koronavirusa u Veliku Britaniju, saopćio je britanski ministar vanjskih poslova Dominik Rab (Dominic Raab), nakon što je iz Brisela rečeno da planira da kontroliše izvoz vakcina.

Na Twitteru je napisao da je vodio "konstruktivan razgovor" sa potpredsjednikom Evropske komisije Valdisom Dombrovskisom.

- Dobio sam uvjerenja da EU ne želi da blokira dobavljače u namjeri da ispoštuju ugovore o distribuciji vakcine u Veliku Britaniju. Svijet gleda i samo uz međunarodnu saradnju možemo pobijediti pandemiju - istakao je Rab.

Ministar u kabinetu britanskog premijera Majkl Gov (Michael Gove) izjavio je da je EU priznala da je pogriješila što je nakratko pokušala da ograniči dio izvoza vakcine aktiviranjem vanredne klauzule o Brexitu.

- Priznali su da su pogriješili i vjerujem da sada možemo da se skoncentrišemo na obezbjeđivanje uspješnosti programa vakcinisanja - rekao je Gov.

EU je odustala od plana da aktivira klauzulu iz člana 16. radi ograničavanja izvoza vakcine protiv koronavirusa preko irske granice, nakon negodovanja iz Sjeverne Irske, ali i iz Londona i Dablina.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.