VIŠE NIJE TAJNA

Ko je čovjek koji tvrdi da je vlasnik "Putinove" palače?

Prije nekoliko godina uspio sam postići dogovor s vjerovnicima i postati vlasnik ovog imanja. To je dar s neba. Ovo je mjesto prekrasno, rekao je Rotenberg

N. Aj. /BBC

30.1.2021

Rotenberg tvrdi da je vlasnik grandiozne palače. Agencije

Jedan od najbogatijih Rusa, Arkadij Rotenberg, u programu televizije "Mash Telegram", inače sklone Kremlju, rekao je da je luksuzna palača uz Crno more u njegovom vlasništvu.

- Sad to više nije tajna. Prije nekoliko godina uspio sam postići dogovor s vjerovnicima i postati vlasnik ovog imanja. To je dar s neba. Ovo je mjesto prekrasno - rekao je Rotenberg.

Također, kazao je da su trenutno u toku radovi na imanju. Očekuje se da će nekretnina biti dovršena za nekoliko godina te da će postati apartmanski hotel, javlja BBC.

Rotenberg (69) je suvlasnik "SGM Grupe" koja gradi velike infrastrukture poput plinovoda. Također je poznato da su on i predsjednik Rusije Vladimir Putin vrlo bliski, jer su prijatelji od djetinjstva, a bili su i džudo partneri.

Putin i Rotenberg vrlo su bliski. Agencije

Nalazi se na popisu ljudi protiv kojih su zapadne zemlje 2014. uvele sankcije zbog rata u Ukrajini, a SAD su ga označile članom "uskog kruga oko ruskog vodstva koji podržava Putinove projekte". Rotenberg i njegov brat, također su bili umiješani u skandal s otkrivanjem dokumenata FinCEN-a krajem prošle godine.

Tim ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog (Alexei Navalny) prije nekoliko dana je objavio video o tajnoj palači uz Crno more vrijednoj više od milijardu eura koja je, kako se navodi, u vlasništvu ruskog predsjednika Putina. Video je postao viralan nakon objavljivanja, a do danas pogledalo ga je više od 100 miliona ljudi.

Na videokonferenciji Putin je negirao sugestije da je on pravi vlasnik palače. Kako je rekao, to je "montirani snimak" koji je "dosadan". 

- Ništa što je tamo navedeno kao moje vlasništvo, ne pripada meni ili mojoj bliskoj rodbini, nikada i nije pripadalo - rekao je Putin.

Video istraga koju je dva dana nakon povratka Navaljnog iz Njemačke objavio njegov tim, utvrdila je da se radi o imanju koje pokriva površinu 39 puta veću od Monaka. Prema njihovim tvrdnjama, imanje u odmaralištu Gelenjik izgrađeno je nelegalnim sredstvima koja su osigurali članovi Putinovog užeg kruga, uključujući šefove naftne industrije i milijardere. 

- Tim novcem sagradili su palaču za svog šefa - kaže Navaljni u videu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.