ZBOG NESTAŠICE VAKCINA

Pentagon prekinuo plan vakcinisanja zatvorenika u Gvantanamu

Početkom sedmice američko ministarstvo obrane saopćilo je da će ponuditi vakcinu protiv koronavirusa zatvorenicima Gvantanama koji se žele vakcinisati

A. J.

Zatvor u Gvantanamu, na Kubi, namijenjen je zatvorenicima povezanim s "ratom protiv terorizma"

Foto: AFP


Pentagon je saopćio da privremeno prekida planirano vakcinisanje protiv koronavirusa zatvorenika u Gvantanamu nakon bure koja se podigla zbog nestašice vakcina za zdravstvene radnike te za starije i osjetljive američke državljane.

- Niko od zatvorenika Gvantanama nije vakcinisan. Obustavljamo provedbu plana kako bismo preispitali protokole. I dalje ćemo biti predani ispunjavanju obaveza kako bi naše snage bile zaštićene - napisao je na Twitteru glasnogovornik Pentagona Džion Kribi (John Kirby).

Američki zatvor u Gvantanamu, na Kubi, namijenjen je zatvorenicima povezanim s "ratom protiv terorizma".

Početkom sedmice američko ministarstvo obrane saopćilo je da će ponuditi vakcinu protiv koronavirusa zatvorenicima Gvantanama koji se žele vakcinisati.

Američki zastupnici su se odmah digli na noge, pa tako i republikanac Kevin Mekarti (McCarthy).- Predsjednik Bajden nam je rekao da ima plan kako pobijediti virus (...) Nije nam rekao da će vakcinu dati teroristima prije nego li većini Amerikanaca - napisao je na Twitteru.Sjedinjene Države su s gotovo 26 miliona zaraženih i 436.000 umrlih najteže stradale u pandemiji koronavirusa u svijetu.Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je obećao da će u prvih sto dana vlasti omogućiti vakinisanje 100 miliona Amerikanaca, ali to ne ide glatko zbog tehničkih teškoća i nestašice cjepiva.

Reakcije zastupnika

436.000 umrlih

Sjedinjene Države su s gotovo 26 miliona zaraženih i 436.000 umrlih najteže stradale u pandemiji koronavirusa u svijetu.

Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je obećao da će u prvih sto dana vlasti omogućiti vakinisanje 100 miliona Amerikanaca, ali to ne ide glatko zbog tehničkih teškoća i nestašice cjepiva.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na