PRIJEDLOG NORVEŽANA

Među nominiranima za Nobelovu nagradu su i Aleksej Navaljni, WHO i Greta Tanberg

Norveški zastupnici imenovali su konačnog dobitnika svake godine od 2014., osim 2019. godine

Fena

31.1.2021

Navaljni i Tanberg među nominiranima za Nobelovu nagradu. Agencije

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni (Alexei Navalny), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i mlada aktivistica za borbu protiv klimatskih promjena Greta Tanberg (Thunberg) neki su od kandidata koje su norveški zastupnici predložili za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

Prijedloge istaknutih pojedinaca i organizacija mogu podnijeti hiljade ljudi u svijetu, od parlamentarnih zastupnika do bivših dobitnika, a te nominacije koje završavaju u nedjelju 31. januara ne znače da će ih podržati Nobelov odbor.

- Norveški zastupnici imenovali su konačnog dobitnika svake godine od 2014., osim 2019. - ističe Henrik Urdal, direktor Instituta za istraživanje mira u Oslu i smatra da je to "zaista sjajno".

Globalno zagrijavanje

Norveški odbor za dodjelu Nobelovih nagrada, koji odlučuje o pobjedniku, ne komentariše nominacije, čuvajući u tajnosti tokom 50 godina imena predlagača te imena neuspješnih kandidata.

Međutim, predlagači imaju pravo otkriti javnosti svoje nominacije.

Prema Reutersovim saznanjima norveški zastupnici predložili su i Gretu Tanberg, Navaljnog i WHO te njegov program COVAX ustanovljen kako bi se i siromašnim zemljama i onima niskih prihoda omogućio pristup vakcinama protiv koronavirusa.

Tanberg je imenovana kao "jedna od najistaknutijih osoba u borbi protiv globalnog zagrijavanja" uz grupu za kampanju nazvanu "Petak za budućnost", koje je Tanberg jedna od suosnivačica.

Mirna demokratizacija

Navaljni je imenovan zbog "napora da se u Rusiji provede mirna demokratizacija", a predložio ga je bivši norveški ministar vanjskih poslova Ola Elvestuen.

Borba protiv koronavirusa ima istaknuto mjesto, a uključuje i savez GAVI za distribuciju vakcina.

- Među drugim kandidatima ističu se Svetlana Tihanovska, Marija Koljesnikova i Veronika Cepkalo, tri Bjeloruskinje istaknute u borbi za "slobodne izbore pružanjem mirnog otpora - rekao je predlagač Geir Sigbjoern Toskedal.

Jete Kristensen (Jette Christensen) predložila je Mađarski helsinški odbor, grupu za ljudska prava te udruženje IUSTITIA, koje okuplja poljske sudije istaknute u odbrani građanskih prava.

- Moja nominacija ove godine je borba za očuvanje demokratije kao oblika vladavine u Evropi - objasnila je Kristensen.

Medijske slobode

Medijske slobode važna su tema ove godine pa su tako imenovani i Odbor za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, Zineb el Razoi (Rhazoui), bivša novinarka francuskog satiričnog časopisa, zatim informativni portal "Hong Kong Free Press", Međunarodna mreža za provjeru tačnosti informacija (International Fact-Checking Network) te organizacija Reporteri bez granica (RSF) sa sjedištem u Parizu.

Među drugim kandidatima su i bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump), zatim Sjevernoatlantski savez (NATO) i UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR).

Na popisu su i Aminatou Haidar, predložena zbog mirotvorne kampanje za proglašenje nezavisnosti Zapadne Sahare, zatim Međunarodna svemirska stanica te Međunarodni izviđački pokret.

Dobitnici Nobelove nagrade za 2021. bit će objavljeni u oktobru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.