POSJETE

Vučić sa Makronom u Parizu: Nadamo se kompromisnom rješenju za Kosovo

Siguran sam da ćemo imati jedan iskren i otvoren razgovor i da ćemo nešto postići, rekao je Vučić

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić. AFP

Fu. M.

1.2.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Parizu sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), koji mu je upriličio svečani doček ispred Jelisejske palate.

Želim da istaknem podršku za sve one koji žele da unaprijede odnose između Beograda i Prištine, poručio je Makron. Predsjednik Srbije istakao je da je Francuska tradicionalni, pravi prijatelj Srbije, prenosi RTS.

- Definirali smo prošle godine novu metodologiju za vođenje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, želim da zahvalim predsjedniku Vučiću, koji od samog početka govori da podržava tu novu metodologiju i da možemo zajedno da idemo naprijed da bismo ispunili obaveze, da ubrzamo reforme i neophodni napredak Srbije na putu ka EU i da nastavimo zajedno, da odgovorimo na aspiracije naroda - rekao je Makron.

Naveo je da je u novembru razgovarao sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, kao i da će poslije kosovskih izbora razgovarati i sa budućim predsjednikom vlade.

- Imali smo razgovore pune povjerenja sa predsjednikom Vučićem na tu temu i želim da pozdravim rizike koje je preuzeo više puta da predloži neka rješenja koja su inovativna. Spreman sam da ih podržim, jedina rješenja koja će dovesti do napretka po ovom pitanju, a to je jedno pitanje koje je suštinski bitno za vašu zemlju i narod i to su rješenja na koja su pristale obje strane, koja su priznata i koja će nam omogućiti konačno da riješimo ovo važno pitanje koje je u srži naše Evrope - rekao je Makron.

Izgradnja metroa u Beogradu

Naveo je da se bilateralna saradnja Srbije i Francuske nastavlja, kao primjer je naveo izgradnju beogradskog metroa.

- Posjete koje smo imali omogućile su da se ubrzaju razni odnosi i na planu metroa u Beogradu. Francuska radi studiju izvodljivosti i to je posljednja etapa prije početka gradnje 2021. godine - rekao je Makron i dodao da će se tim metroom voziti Beograđani od 2028. godine.

Vučić je istakao i projekat izgradnje metroa u Beogradu, za koji kaže da će promijeniti stvari za Srbiju.

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić. AFP

- Jedan novi momenat naše saradnje i nadamo se da ćemo krajem godine krenuti da radimo prvu liniju. Gotovo sve smo se dogovorili sa 'Astomom', koji je napravio sjajan i posao i duboko smo zahvalni Makronu, uz njegovu pomoć je bilo moguće da se to realizuje - naglasio je predsjednik Srbije.

Naglasio je da se više ne radi o snu, predizbornim obećanjima, već metro u Beogradu postaje stvarnost.

Dodao je da će platformu Srbije predstaviti na otvoren i iskren način.

- Siguran sam da ćemo imati jedan iskren i otvoren razgovor i da ćemo nešto postići - rekao je Vučić.

Put ka EU

Istovremeno, naglasio je, za Srbiju je izuzetno važan put ka Evropskoj uniji.

- Srbija je pokazala svoje sposobnosti u prethodnom periodu, mi smo zemlja sa najvećim rastom BDP-a, bit će manji zbog korone, ali to je dobro u ovom periodu - rekao je Vučić.

Podsjetio je da je Srbija prihvatila novu agenciju i metodologiju pristupa za zapadni Balkan, koju je predložio Makron.

- Nadamo se da ćemo ostvariti bolji napredak na putu ka EU - rekao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.