OD SREDINE FEBRUARA

"BioNTech" obećao isporuku 75 miliona dodatnih doza vakcina EU

Najava stigla je nekoliko sati uoči sastanka kancelarke Angele Merkel sa najvišim njemačkim zvaničnicima

"BioNTech" se obavezao da će povećati isporuke do 75 miliona dodatnih doza. Agencije

Fena

1.2.2021

Njemački proizvođač vakcina "BioNTech" obavezao se u ponedjeljak da će povećati isporuke do 75 miliona dodatnih doza u drugom kvartalu, zbog ogromnog pritiska Njemačke i drugih zemalja da ubrza dostavljanje vakcina.

Najava kompanije sa sjedištem u Mainzu, koja se udružila s američkim farmaceutskim gigantom "Pfizer" radi isporuke vakcina, stigla je nekoliko sati uoči sastanka kancelarke Angele Merkel sa najvišim njemačkim zvaničnicima na kojem će se razgovarati o sporom provođenju vakcinacije.

- Nastavljamo raditi na povećanju isporuka od sedmice koja počinje 15. februara kako bismo osigurali isporuku pune količine doza vakcine u prvom kvartalu kako je navedeno u ugovoru. Osim toga, mogli bismo isporučiti do 75 miliona dodatnih doza Evropskoj uniji u drugom kvartalu - rekao je glavni finansijski direktor "BioNTecha" Sierk Poting (Poetting), prenosi dpa.

Blok je prisiljen braniti svoju strategiju vakcinacije posljednjih sedmica, posebno nakon što su logistički problemi prisilili britansko-švedsku kompaniju "AstraZeneca" da prizna da nisu imali onaj broj doza za koji su rekli da imaju.

Samit o vakcinama

Razgovori kancelarke Merkel, koji se najavljuju kao "samit o vakcinama", uključivat će premijere 16 njemačkih država, kao i predstavnike proizvođača vakcina i Evropske komisije, koja u ime država članica EU kupuje vakcine od raznih kompanija.

Očekuje se da će video konferencija početi u 14 sati po lokalnom vremenu.

Uoči sastanka, gradonačelnik Berlina Michael Muler (Mueller) pozvao je na nacionalni plan vakcinacije za Njemačku.

Trenutno su državne uprave odgovorne za planiranje i izvršavanje kampanje vakcinacije u svojim regijama.

Nekoliko regionalnih zvaničnika zatražilo jeprecizne podatke o količini i vremenu isporuke vakcina kako bi centri za vakcinaciju mogli bolje planirati.

Očekivanja javnosti

Od početka vakcinacije u Njemačkoj 27. decembra, prema podacima ministarstva zdravstva dato je preko 2,3 miliona doza.

Oko 2,2 posto stanovništva primilo je početnu dozu, a druga je potrebna za potpunu zaštitu.

Kasno u nedjelju, ministar zdravstva Hens Spahn (Jens Spahn) ukazao je na probleme s snabdijevanjem suočeni sa ogromnom globalnom potražnjom u pokušaju da upravlja očekivanjima njemačke javnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.