PLAĆE NISU BILE ISTE

Gigant Google potcijenio žene: Mora platiti 2,6 miliona dolara zbog diskriminacije

Gigant optužen za diskriminaciju. Agencije

N. Aj. / Deutsche Welle

2.2.2021

Američka kompanija Google je optužena za diskriminaciju, jer su žene inženjeri dobijale manju platu od svojih muških kolega, za isti ili sličan posao.

Google je već duže vrijeme na meti kritika zbog svog promijenjenog načina poslovanja, tačnije, nekada je bio raj za zaposlene, a sada ga sve manje prati taj status.

Zatvara se četverogodišnji slučaj

Osim provjeravanja mailova radnika, kako bi otkrio "krtice", tehnološki div je optužen i za diskriminaciju žena, a kompanija je upravo postigla nagodbu da plati 2,6 miliona dolara za više od 5.500 zaposlenih, kao i da plati bivšim kandidatima za posao.

Optužba se odnosi na diskriminaciju zarada žena inženjera i Azijata u Kaliforniji i državi Vašington. Tom nagodbom se zatvara četverogodišnji slučaj koji je pokrenulo Ministarstvo rada, u okviru svojih periodičnih kontrola praksi.

Kontrola je uslijedila nakon što je američka kompanija optužena da je između 2014. do 2017. godine žene inženjere plaćala manje od muških kolega, zaposlenih na sličnim pozicijama.

Radna mjesta

Google je pristao da plati 1,4 miliona dolara razlike u platama, s kamatama, za 2.565 zaposlenih žena inženjera, zbog diskriminacije njihovih zarada u odnosu na muške kolege, kao i 1,2 miliona dolara za 1.757 prijavljenih žena i 1.219 azijskih kandidata, koji tvrde da su diskriminirani pri odabiru za radna mjesta u ovoj struci.

Iz svoje rezerve će, kažu iz kompanije, izdvojiti barem 1,25 miliona dolara da bi izjednačili plate ovih stručnjaka u narednim godinama, u nekoliko američkih podružnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.