OŠTRE REAKCIJE

Svjetski lideri osudili zatvaranje Navaljnog, pozvali Moskvu da ga odmah oslobodi

Sjedinjene Američke Države saopćile su da su duboko zabrinute zbog zatvorske kazne koja je danas izrečena ruskom opozicionaru

Aleksej Navaljni. AFP

Fu. M.

2.2.2021

Sjedinjene Američke Države saopćile su da su duboko zabrinute zbog zatvorske kazne koja je danas izrečena ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, i ponovile apel za njegovo trenutno puštanje, prenosi "Telegraf".

- Sjedinjene Države duboko su zabrinute odlukom ruskih vlasti da opozicionu ličnost Navaljnog osudi na dvije godine i osam mjeseci zatvora - izjavio je državni sekretar Entoni Blinken (Antony).

Navaljnom je uslovna kazna od tri godine i šest mjeseci preinačena u zatvorsku, a smanjena je na dvije godine i osam mjeseci zbog perioda koji je proveo u kućnom pritvoru.

Vladavina zakona

Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) izjavio je da je današnje izricanje kazne Alekseju Navaljnom na tri i po godine zatvora "gorki udarac" za vladavinu zakona u Rusiji i zatražio njegovo hitno oslobađanje.

- Današnja presuda Alekseju Navaljnom predstavlja gorki udarac protiv osnovnih sloboda i vladavine zakona u Rusiji - napisao je on na Twiteru, opisujući gonjenje Navaljnog kao proizvoljno.

- Aleksej Navaljni mora biti odmah pušten - dodao je Mas.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je danas na hitno puštanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i rekao da se o poštovanju ljudskih prava i demokratskih sloboda ne može pregovarati.

- Osuda Alekseja Navaljnog je neprihvatljiva. Političko neslaganje nikada nije zločin. Pozivamo na njegovo hitno puštanje na slobodu - rekao je Makron u izjavi na Twitteru, prenosi Reuters.

Britanija je zatražila da Rusija odmah pusti na slobodu Navaljnog koji je danas osuđen na tri i po godine zatvora, nakon što je sud presudio da je prekršio uslove slobode.

- Velika Britanija poziva na hitno i bezuslovno puštanje Alekseja Navaljnog i svih mirnih demonstranata i novinara uhapšenih tokom posljednje dvije sedmice - rekao je ministar Vanjskih poslova Dominik Rab (Dominic Raab).

Borelj: Zahtjevam oslobađanje

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj (Josep Borrell), ocjenjuje da je današnja presuda ruskom opozicionom lideru u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Rusije u oblasti vladavine prava i fundamentalnim slobodama.

- U suprotnosti je i sa presudom Evropskog suda za ljudska prava koji je slučaj okarakterizirao kao proizvoljan i nerazuman. Zahtijevam njegovo trenutno oslobađanje - napisao je Borelj na Twitteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.