NAVALJNI NE ODUSTAJE

Kako je ruski opozicionar isprozivao Putina na sudu

Putin nije uspio da ubije Alekseja Navaljnog i zato je odlučio da ga strpa u zatvor, kazao Navaljni

Fu. M. / Blic

Aleksej Navaljni i Vladimir Putin

Foto: Agencije


Lider ruske opozicije Aleksej Navaljni u utorak je osuđen na više od dvije i po godina zatvora, što je izazvalo proteste širom zemlje. Odluka je uslijedila nakon žučne rasprave u kojoj je kritičar Kremlja ismijavao vlast zbog tvrdnje da je prekršio uslovnu kaznu dok se u Njemačkoj oporavljao od trovanja i predsjednika nazvao "trovačem".

U decembru 2014. Navaljni i njegov brat Oleg osuđeni su zbog tobožnje prevare kozmetičkog koncerna “Iv Roše” na uslovnu kaznu od 3,5 godina zatvora. Još tada su predstavnici francuskog koncerna izjavili da firma nije pretrpjela štetu, što ponavljaju i danas, a Evropski sud za ljudska prava označio je presudu 2017. kao “samovoljnu”.

Uslovna kazna

Uslovna kazna će sada biti zamijenjena kaznom zatvora, a sudija je uzeo u obzir 11 mjeseci koje je Navaljni već proveo u kućnom pritvoru, pa mu preostaje da odsluži još oko 2,5 godine.

Nakon izricanja presude, Navaljnijev advokat Olga Mihailova izjavila je ispred sudnice da će se žaliti na presudu.

 • Policija hapsila sinoć u Moskvi

  Policija hapsila sinoć u Moskvi

  Foto: Agencije


Navaljnije pristalice u utorak uvečer masovno su izašle na ulice, tražeći njegovo oslobađanje. Kako prenosi CNN, stotine pripadnika policije za suzbijanje nereda pročešljavale su okolinu sudnice ulicu po ulicu i trpale ljude u parkirane kombije. Navaljnijev tim ih je na Telegramu pozvao da idu kući.

- Putin nije uspio da ubije Alekseja Navaljnog i zato je odlučio da ga strpa u zatvor na dvije godine i osam mjeseci. Nikad nećemo pristati na vlast koja ubija protivnike i zatvara nevine ljude… Sasvim sigurno ćemo izaći na ulice ponovo. Za sada oprezno krenite do najbliže stanice metroa - rekao je opozicionar.

 • Privedene pristalice

  Privedene pristalice

  Foto: Agencije


- Prikazali su te na televiziji u mojoj ćeliji, rekli su da si u više navrata ometala javni red. Nevaljala djevojčica! Ponosan sam na tebe - rekao je supruzi Juliji u sudnici, dok je sjedio u "akvarijumu", zastakljenom prostoru za optužene, sa sarkazmom koji mu pomaže da se izbori sa apsurdnošću ruske političke realnosti.

Bio je to politički proces, u kome vlast ne želi da pokaže slabost – ocjenjuje “Lucerner cajtung”.

Sedam propuštenih javljanja

Dok je slušao izricanje duge presude, Navaljni je na staklu nacrtao srce supruzi, a kada ga je predstavnik ruske Savezne službe za zatvore (FSIN) pitao zašto nije podnio dokumenta da objasni razloge koji su ga spriječili da se javi, Navaljni je uzvratio: “Koma?”

Navodno je sedam puta propustio da se javi nadležnoj službi. Poslije trovanja u avgustu 2020. u Sibiru, liječio se u Berlinu, a nakon otpuštanja nastavio je da se liječi ambulantno. FSIN navodi da je dva puta mjesečno trebalo lično da se javi i da ga nisu našli na adresi stanovanja.

- Bio sam u bolnici! Znate li šta je koma? Znate li šta je rehabilitacija? Čak je i predsjednik izjavio da sam zahvaljujući njemu avionom prebačen u Njemačku. A vaša služba nije znala gdje sam - rekao je Navaljni.

 • Privođenje Navaljnijevih pristalica

  Privođenje Navaljnijevih pristalica

  Foto: Agencije


U izlivu bijesa Navaljni je rekao da je Putin “lopuža koja sjedi u svom bunkeru” i “ne želi da kročim na tlo Rusije”.

Kada je tužilac krenuo da prigovori, Navaljni je uzvratio: “Ne trebaju mi vaši prigovori”, prenosi "Lucerner cajtung".

- Može da izigrava velikog političara, svjetskog lidera, ali ja kažem da će ući u historiju kao Putin Trovač. Imali smo Aleksandra Oslobodioca i Jaroslava Mudrog, a sada ćemo dobiti i Vladimira Trovača Donjeg Veša – rekao je on.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na