O VANJSKOJ POLITICI

Džo Bajden: Svijete, Amerika se vratila!

Vanjska politika je promoviranje interesa naroda Sjedinjenih Američkih Država, objasnio je američki predsjednik kazavši da je dosta posla ispred njih

Fu. M.

Džo Bajden

Foto: AFP


Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) večeras je izjavio da se "Amerika vratila", obraćajući se naciji na temu vanjskih poslova i diplomatije.

- Izgradit ćemo nove odnose sa saveznicima i boriti se protiv pandemije i klimatskih promjena, te za ljudska prava - kazao je Bajden, uputivši direktnu poruku svim američkim ambasadorima u svijetu.

Vjerovat ćemo vam, rekao je, i ojačat ćemo vas da radite svoj posao, vjerujte mi, rekao je Bajden.

Promoviranje interesa

- Integritet u svemu što radite. Transparentnost, da se izgradi povjerenje u SAD širom svijeta - zatražio je Bajden od američkih diplomata, poručivši im da će promovirati različitosti, inkluziju, jednakosti..."jer naše diplomate trebaju predstavljati istinske SAD."

- Znam da tražim puno od vas i vaših porodica i znam kakve žrtve koje pravite, a često ih zemlja ne prepozna... Ali, vjerujem u vas. Trebamo vas jako. Stojim iza vas, baš kao i američki narod - poručio je Bajden.

Vanjska politika je promoviranje interesa naroda Sjedinjenih Američkih Država, objasnio je američki predsjednik kazavši da je dosta posla ispred njih.

- Moramo raditi, moramo obnoviti odnose, a vi ste srce i duša onoga što je ova zemlja i svijet, kad gleda vas, gleda Ameriku. Neka vas Bog blagoslovi - kazao je.

Operacije u Saudijskoj Arabiji

Prethodno su SAD najavile kraj podrške ofanzivnim operacijama pod vodstvom Saudijske Arabije u Jemenu, navodeći ulogu koju je bombarderska kampanja imala u stvaranju najgore svjetske humanitarne krize.

Najavu je dao savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan (Jake Sullivan) prije Bajdenovog govora u Stejt Departmentu.

SAD će također zamrznuti prodaju oružja za Saudijsku Arabiju i imenovati posebnog izaslanika u Jemenu da izvrši veći pritisak da se postigne trajni mirovni sporazum.

Više o temi Joe Biden

PRENOSIMO
Džo Bajden i mi
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na