DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken razgovorao s Lavrovom: Pitao ga za miješanje u izbore u SAD, Navaljnog, agresiju na Ukrajinu i Gruziju...

Blinken i ministar Lavrov razgovarali su o novom produženju START-a (sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja)

Blinken i Lavrov govorili o brojnim pitanjima. Facebook

Piše: D. Hadžović

5.2.2021

Državni sekretar Entoni Blinken (Antony J. Blinken) razgovarao je danas s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim, saopćili su iz Blinkenovog kabineta.

Blinken i ministar Lavrov razgovarali su o novom produženju START-a (sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja) i potrebi nove kontrole naoružanja koja se odnosi na sve rusko nuklearno oružje i rastuću prijetnju iz Kine.

Sekretar je ponovio odlučnost predsjednika Bajdena (Biden) da zaštiti američke građane i djeluje čvrsto u odbrani američkih interesa kao odgovor na postupke Rusije koji štete SAD ili njegovim saveznicima.

To uključuje i puštanje iz zatvoa američkih državljana Paula Vilana (Paul Whelan) i Trevora Rida (Reeda) kako bi se mogli vratiti kući svojim porodicama u Sjedinjenim Državama. Sekretar je, između ostalih, postavio i pitanje ruskog miješanja u izbore u Sjedinjenim Državama 2020. godine, njenu vojnu agresiju na Ukrajinu i Gruziju, trovanje Alekseja Navaljnog i incident sa SolarWindsom. Sekretar i ministar obavezali su se na kontinuiranu raspravu o pitanjima od zajedničkog interesa.

U saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova stoji kako je Lavrov čestitao Blinkenu na novoj funkciji te izrazio zadovoljstvo zbog realizacije ugovora Novi START.

- Nakon razgovora predsjednika Putina i Bidena ministri vanjskih poslova obavili su telefonski razgovor i pozdravili produženje značajnog sporazuma Novi START, što će znatno doprinijeti stabilnosti i sigurnosti svijeta", stoji u saopćenju.

Kada je riječ o slučaju Navalni, rusko ministarstvo je naglasilo kako je upravo Blinken insistirao na ovom pitanju. S obzirom na to da se u posljednjih nekoliko dana mogu čuti brojne kritike SAD-a upućene Rusiji zbog hapšenja ruskog opozicionara, Lavrov je tokom razgovora naglasio kako se Sjedinjene Američke Države ne bi trebale miješati u unutrašnje odnose u Rusiji.

- U vezi sa slučajem 'Navalni', koji je potencirao Blinken, ruski ministar vanjskih poslova objasnio je kako Navalni, ali i svi drugi moraju poštovati zakone Ruske Federacije i odgovarati za djela koja su učinili, navodi se.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.