SJEDINJENE DRŽAVE

"Johnson & Johnson" ulazi na tržište vakcina, pripremaju milijardu doza

Paul Stoffels najavio je prošlog mjeseca kako bi vakcina u distribuciji moglo biti početkom marta

Najavili su i da će i idućim danima to zatražiti i u Evropskoj uniji. Agencije

A. Č.

5.2.2021

Globalna farmaceutska kuća "Johnson & Johnson", jedan od najvećih proizvođača lijekova, medicinskih uređaja i kozmetičkih proizvoda na svijetu, zvanično je potvrdila da je od američkih zdravstvenih regulatora zatražila odobrenje svoje vakcine protiv koronavirusa u SAD.

Najavili su i da će i idućim danima to zatražiti i u Evropskoj uniji.

"Johnson & Johnson" predao je zahtjev za odobrenje vakcine američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) nakon što je krajem januara objavio izvještaje da je njegova vakcina efikasna u sprečavanju zaraze koronavirusom u 66 posto slučajeva.

Radi se o vakcini koja se primjenjuje u jednoj dozi, što bi moglo ubrzati vakcinaciju. Za razliku od dvije do sada odobrene vakcine, proizvođača "Pfizer" i "Moderne", vakcina "Johnson & Johnsona" ne zahtijeva primjenu druge doze i ne treba biti zamrznuta tokom distribucije.

Paul Stoffels, glavni naučnik "Johnson & Johnsona", najavio je prošlog mjeseca kako bi vakcina u distribuciji moglo biti početkom marta.

Kompanija je najavila da će zahtjev za odobrenje vakcine protiv koronavirusa u sljedećim danima poslati i Evropskoj agenciji za lijekove.

"Johnson & Johnson" planira da tokom 2021. godine dostavi milijardu doza vakcina.

U kliničkom ispitivanju vakcine te kompanije sudjelovalo je gotovo 44 hiljade ispitanika, a ispitivanje je provedeno u šest zemalja. Postotak efikasnosti vakcina u sprečavanju zaraze koronavirusom razlikuje se, u SAD-u se vakcina pokazala efikasnom u 72 posto slučajeva, u Latinskoj Americi u 66 posto, a u Južnoj Africi u 57 posto slučajeva.

Vakcine proizvođača "Pfizer" i "Moderne" pokazale su efikasnost u 95 posto slučajeva, ali njihova ispitivanja provedena su uglavnom u SAD-u, i to prije pojave novih sojeva virusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.