BLINKEN POTVRDIO

Bajdenova administracija suspendira Trampove sporazume o azilu

Takozvani sporazumi "sigurne treće zemlje", koje su 2019. potpisali Trampova administracija i zemlje Srednje Amerike, prisiljavaju tražitelje azila iz te regije da potraže utočište u tim zemljama prije nego što se prijave u Sjedinjene Države

A. J.

Blinken: Poništavanje sporazuma s Hondurasom, Gvatemalom i Salvadorom

Foto: AFP


Administracija predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) saopćila je da će odmah suspendirati sporazume sklopljene u Trampovo doba sa Salvadorom, Gvatemalom i Hondurasom o azilu, u skladu s obećanjem da će poništiti sve imigracijske politike prethodnika.

Bolja saradnja

Državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) saopćio je da su Sjedinjene Države "suspendirale i započele proces poništavanja Sporazuma o saradnji u pitanjima azila s vladama Salvadora, Gvatemale i Hondurasa, što je prvi konkretan korak na putu prema većem partnerstvu i boljoj saradnji u regiji koje je zacrtao predsjednik Bajden".

Takozvani sporazumi "sigurne treće zemlje", koje su 2019. potpisali Trampova administracija i zemlje Srednje Amerike, prisiljavaju tražitelje azila iz te regije da potraže utočište u tim zemljama prije nego što se prijave u Sjedinjene Države.

Ta politika, kao dio kontroverznoga Trampova obećanja da će zaustaviti ilegalne imigrante iz Srednje Amerike, koji čine veći dio migranata uhapšenih na američko-meksičkoj granici, nikad se nisu primjenjivale prema Salvadoru i Hondurasu, saopćio je Stejt department. Transferi u skladu sa sporazumom s Gvatemalom prekinuti su sredinom marta 2020. zbog pandemije koronavirusa, dodaje se u saopćenju.

Gornja granica broja izbjeglica

Najavljeni koraci poduzeti su nakon što je Bajden prošle sedmice otkrio niz mjera kojima je cilj promijeniti američki imigracijski sistem, uključujući i pitanje ponovnog povezivanja porodica razdvojenih na granici SAD i Meksika i povećanje gornje granice broja izbjeglica kojima će biti dopušten ulaz u zemlju, prenosi Hina.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na