REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Eksperti WHO-a: Nije vjerovatno da je korona krenula iz kineskog laboratorija

Tim istražitelja je posjetio ključne lokacije u Vuhanu

Nema dokaza da se Covid-19 širio u Vuhanu prije decembra 2019.. Agencije

Index.hr

9.2.2021

Krajnje je nevjerovatno da je koronavirus krenuo nakon incidenta u laboratoriju u Kini, poručili su istražitelji koji u Kini pokušavaju rasvijetliti porijeklo koronavirusa, javlja Sky News.

Vjeruju da je najvjerovatniji uzrok prvobitnog izbijanja zaraze virus koji je prešao sa životinje na čovjeka.

To znači da se buduće istrage neće fokusirati na laboratorijski incident kao mogući uzrok izbijanja zaraze koronavirusom.

Šta dokazi do sada pokazuju

Međunarodni tim naučnika Svjetske zdravstvene organizacije, koji rade s kineskim stručnjacima, već neko vrijeme pokušavaju otkriti kako je krenula pandemija koronavirusa.

Tim istražitelja je posjetio ključne lokacije u Vuhanu, kineskom gradu u kojem su prijavljeni prvi slučajevi zaraze, gdje su razgovarali s pacijentima, zdravstvenim djelatnicima i kineskim naučnicima.

Dokazi su dosad sugerirali da je koronavirus "skočio" sa životinja na ljude, a tim istražitelja na čelu s Peterom Benom Embarekom, WHO-ovim stručnjakom za sigurnost hrane i životinjske bolesti, danas je na pres-konferenciji poručio da još nisu sigurni o kojoj vrsti životinja se radilo i gdje se to tačno dogodilo, prenosi Index.

Prvi slučajevi

Naučnici su također otkrili da je koronavirus možda cirkulirao u regijama oko Vuhana prije prvog prijavljenog slučaja zaraze, javlja Sky News.

Podaci koji nisu objavljeni sugeriraju da je virus SARS-CoV-2 nađen nekoliko sedmica prije nego što su u Wuhanu prijavljeni prvi slučajevi, rekao je šef stručnog panela kineskog Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva za Covid-19.

No, dodao je kako nema dokaza da se Covid-19 širio u Vuhanu prije decembra 2019., kad su prijavljeni prvi slučajevi zaraze.

Glasnogovornik WHO-a rekao je da nema dokaza o "velikim žarištima" prije decembra 2019. u Vuhanu ili bilo gdje drugo.

Za šišmiše se sumnja da su izvor pandemije

Stručnjaci WHO posjetili su prije šest dana istraživački centar u kineskom gradu Vuhanu u sklopu istraživanja o porijeklu pandemije koronavirusa.

Upravo je Vuhan bio mjesto na kojem se najprije rodila teorija o prelasku koronavirusa sa životinja na ljude, iako je Kina to osporila. Uskoro se virus proširio širom Kine, a onda i cijelog svijeta.

Posjeta WHO-a Institutu za virologiju u Vuhanu (WIV) smatra se vrhuncem istraživanja o porijeklu koronavirusa.

Laboratorij tog instituta vodeća je institucija pod Kineskom akademijom nauke i provodi istraživanje s koronavirusima šišmiša za koje se sumnja da su izvor pandemije.

Osnovan 1956. godine, WIV je dom prvog kineskog laboratorija za biološku sigurnost u kojem naučnici proučavaju patogene – bakterije, viruse i druge mikroorganizme koji mogu uzrokovati razne bolesti. Laboratorij slijedi stroge međunarodne standarde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.