NEHOTICE GA PROBUDIO

Skijaša na Aljasci izgrizao medvjed, pravio se da je mrtav i preživio

Tokom napada je zadobio povrede glave i ruku

Spasilački helikopter pronašao je napadnutog muškarca i još dvojicu skijaša. Screenshot

A. J.

10.2.2021

Spasilački helikopter prebacio je u subotu u bolnicu skijaša kojeg je na Aljasci napao i izgrizao smeđi medvjed.


Muškarac je bio dio grupe koja se uspinjala na planinu u blizini Hainesa na Aljasci, a tokom napada je zadobio povrede glave i ruku.

Iz Odjela za ribu i divljač na Aljasci saopćili su kako je žrtva nehotice probudila smeđeg medvjeda u brlogu, majku koja je vjerovatno štitila svoje mladunče.

- Kada je medvjed napao skijaša, on je u jednom trenutku shvatio da je najbolje da se pravi mrtvim, što je bila dobra ideja u tim okolnostima - rekao je za CNN biolog Karl Koh (Carl Koch).

Spasilački helikopter pronašao je napadnutog muškarca i još dvojicu skijaša oko 10 kilometara sjeverozapadno od Hainesa na nadmorskoj visini od nekih 490 metara.


Kada su stigli spasioci, žrtva je još bila pri svijesti. Druga dva skijaša pružila su mu prvu pomoć te kontaktirala obalnu stražu.


- Pomoću njihovog uređaja za satelitsku komunikaciju utvrdili smo precizne GPS koordinate i nadmorsku visinu. Također, a što je važno, skijaši su imali tkaninu jarkih boja kojom su signalizirali pilotu helikoptera. To je bilo apsolutno presudno za to što smo ih pravovremeno pronašli - rekao je kopilot poručnik Vil Sirokmen (Will Sirokman).


Druga dva skijaša nisu trebala pomoć i sami su se spustili niz planinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.